Onder andere deze kikkersoort - eleutherodactylus richmondi - staat op de rode lijst.
iucn Onder andere deze kikkersoort - eleutherodactylus richmondi - staat op de rode lijst.

Nieuwe Rode Lijst: nu al 30.178 diersoorten met uitsterven bedreigd

De International Union for Conservation of Nature (UICN of Internationale Unie voor Natuurbehoud) heeft zijn rode lijst met bedreigde diersoorten aangepast aan de jongste bevindingen. In het licht van de klimaatwijziging vraagt de organisatie om "snel te handelen".

De UICN heeft 1.840 nieuwe soorten toegevoegd aan de lijst van met uitsterven bedreigde dieren. Dat brengt het totaal op 30.178, zo blijkt uit een document dat ter hand werd gesteld op de VN-klimaatconferentie COP25 in Madrid. "De klimaatwijziging komt nog eens bovenop de vele bedreigingen voor diersoorten. We moeten snel en resoluut handelen als we deze crisis een halt willen toeroepen", zegt Grethel Aguilar, a.i. directeur van UICN.

Volgens een rapport van het Wetenschappelijk en Politiek Intergourvernementeel Platform voor de Biodiversiteit en Ecosystemen wordt de biodiversiteit vooral bedreigd door verandering in landgebruik (landbouw), overexploitatie (jacht en visvangst), klimaatwijziging, vervuiling, invasieve soorten, demografische groei (met 11,4 miljard inwoners in 2100) en groeiende consumptie per inwoner, nu beter gegoede bevolkingsgroepen in het zuiden de westerse verbruiksmodellen overnemen.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Leonarda Van Opbroecke

    Alles wijt men tegenwoordig aan de klimaatverandering. Misschien doet de klimaatverandering wel de hersenen krimpen bij de mens. Trofeejacht, ivoorjacht, ontbossing, zee - en oceaanvervuiling, overbevissing, bodemvervuiling, enz, enz. De mens vindt zich verheven tov het dierenrijk. Maar de mens is wel de enige die zijn eigen nest vervuild.

  • Nick Lersberghe

    Dit is amper evolutie te noemen. Zelfs de massauitsterving aan het einde van het Krijt duurde ettelijke tienduizenden jaren. Als je denkt dat dit natuurlijk is, dan denk je ook dat moord bij het leven hoort omdat iedereen uiteindelijk sterft.

Lees meer