De eerste Europese grotvis.
Jasminca Behrmann-Godel De eerste Europese grotvis.

Nieuwe vissoort in Europa ontdekt

Een rozig visje van 8,5 centimeter dat een amateurduiker in een onderwatergrot in het zuiden van Duitsland aantrof, is volgens wetenschappers de allereerste waarneming van een grotvis in Europa. De ontdekking werd maandag gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

De duiker ontdekte de vis in de zomer van 2015 in een moeilijk toegankelijke onderwatergrot. Die ligt nabij de bron van de Aach, een riviertje dat uitmondt in het Bodenmeer. De maanden nadien werden in totaal vijf exemplaren gevangen van de vis die verwant is met het bermpje, een Europese bodemvis.

"Deze ontdekking is spectaculair, omdat men tot nu toe dacht dat de ijstijden tijdens het pleistoceen (dat 2,58 miljoen jaar geleden begon en duurde tot 11.700 jaar geleden) vissen in Europa hadden verhinderd om onderwaterhabitats zo ver naar het noorden te koloniseren", zegt Jasminca Behrmann-Godel van de universiteit van Konstanz.

Volgens de onderzoekers hebben de grotvissen zich vermoedelijk ongeveer 20.000 jaar geleden gevestigd op hun vindplaats. Sindsdien hebben ze een eigen evolutionair traject richting grotleven gevolgd, luidt het, waarbij ze eigenschappen ontwikkelden die typisch zijn voor het leven in het donker. Zo hebben ze kleinere ogen en zijn ze bijna kleurloos. Ook zijn hun neusgaten groter dan die van verwante vissen die aan de oppervlakte leven.

Lees meer