De wolf dook in de nacht van 30 april op 1 mei op in de buurt van Neufchâteau. Het leidde tot deze foto.
WWF De wolf dook in de nacht van 30 april op 1 mei op in de buurt van Neufchâteau. Het leidde tot deze foto.

Nieuwe wolf opgedoken, de vierde al in België

Er is een nieuwe wolf gesignaleerd in ons land, dit keer dicht bij Neufchâteau in de provincie Luxemburg. Dat meldt het Wereldnatuurfonds WWF, dat ook een foto van het dier kon maken. Daarmee staat de teller ondertussen op vier wolven in ons land, naast het Limburgse koppel Naya en Gust (en mogelijk al kleintjes) en een exemplaar in de Hoge Venen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De wolf werd gezien in Ebly, een gehucht in de gemeente Léglise, in de nacht van 30 april op 1 mei. Er is zelfs een foto genomen van het dier. Het landelijke Ebly ligt op zo'n tien kilometer van Neufchâteau.

Volgens het WWF en 
een Réseau Loup, een Franstalig netwerk van wolvenexperts, heeft een dna-analyse van de uitwerpselen van de wolf aangetoond dat hij van de Frans-Italiaanse lijn komt. “Dat betekent dat twee subsoorten elkaar gaan ontmoeten! Uitstekend nieuws voor de biodiversiteit”, zegt de natuurorganisatie. De andere wolven in ons land zijn allemaal van de Duits-Poolse lijn.

800 kilometer

Volgens het WWF heeft de wolf allicht op zijn eentje meer dan 800 kilometer afgelegd vanuit de Alpen om hier te geraken. 

Ook de organisatie Welkom Wolf reageert enthousiast. “België is nu officieel het wolvenkruispunt van Europa. Vorig jaar waren we het laatste land in Europa dat wolven op bezoek kreeg, vandaag zijn we het land waar de oostelijke en de zuidelijke populatie elkaar ontmoeten, nadat ze eeuwen gescheiden hebben geleefd als gevolg van de bijna-uitroeiing door de mens.”

26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Geert Tamsyn

    Pieter Verhulst, die wilde dieren zullen zelf wel uitmaken of en waar er voor hen nog plaats is, dat doen zij al vele duizenden jaren.

  • Jan Boden

    Wolven zijn marathonlopers die een 60 km per dag afleggen. Op 3 weken zijn die 1.200 km verder.

Lees meer