Ontroerend: Chimpansees uit labo's zien voor het eerst open lucht

Het moet heel wat zijn om in de natuur vrijgelaten te worden, nadat je je hele leven doorbracht in een kooi. Deze video werd opgenomen in Chimp Haven, een faciliteit in de Amerikaanse staat Louisiana die gepensioneerde primaten opvangt nadat ze hun leven in laboratoria doorbrachten.

De beelden zijn ronduit ontroerend. De blik op het gezicht van de chimpansees wanneer ze hun poot voor het eerst op zachte aarde zetten en naar de hemel omhoog kijken is zowel vertederend als hartverscheurend. In de video is ook te zien hoe mensapen elkaar voor de eerste keer aanraken.

Onderzoek afbouwen
Wetenschappers van het Amerikaanse Nationale Instituut voor Gezondheid stelden in 2011 dat ze onderzoek op chimpansees geleidelijk willen afbouwen. Er zitten in de VS momenteel zo'n 1.300 chimpansees vast in 11 verschillende laboratoria.

Het Instituut stelde een rapport op van 86 pagina's. Daarin verklaart het enkel op chimpansees te experimenteren wanneer er geen andere optie is om een behandeling voor mensen te onderzoeken. Het DNA van chimpansees komt met 99 procent overeen met dat van mensen.

Lees meer