3 Grote modderkruiper duikt op in baggermodder
BELGAONTHESPOT Grote modderkruiper duikt op in baggermodder

Onvindbare vis "grote modderkruiper" duikt op bij ruimen van gracht in Kuringen

Bij het ruimen van een gracht nabij de Abdij van Herkenrode in Kuringen, een deelgemeente van Hasselt, heeft een aannemer enkele grote modderkruipers opgebaggerd. De mysterieuze vissen zijn al jaren, op enkele sporadische keren na, niet meer waargenomen, in die mate zelfs dat ze in de Europese Habitatrichtlijn zijn opgenomen als bedreigde soort. Dat meldt het het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

"Het is een soort die in de modder kruipt en die met klassieke visserijtechnieken moeilijk te vangen is", zegt Claude Belpaire van het INBO, die de vangst als zéér groot nieuws omschrijft voor de natuurliefhebbers. "Omdat de soort zo zelden wordt gezien, is er ook weinig informatie over. We weten eigenlijk niet hoeveel exemplaren er waar nog zitten."

Bedreigde soort

De grote modderkruiper is daarom opgenomen in de Habitatrichtlijn, die in 1994 van kracht werd en die zich richt op het beschermen van soorten en hun natuurlijke habitats. De grachten en sloten waar de dieren zich graag ophouden, zijn de voorbije decennia in grote mate vervuild geraakt door pesticiden en overbemesting, waardoor de soort onder druk kwam.

De grote modderkruiper is ook bekend onder de naam "weeraal": de vissen hebben iets weg van palingen, en vroeger werden hen ook "weervoorspellende" kwaliteiten toegeschreven omdat ze pas actief werden als er onweer in de lucht hing.

"Palingen met strepen"

De dieren in Kuringen werden opgebaggerd met het slijk bij het ruimen van een gracht nabij de Abdij van Herkenrode, een voormalig Cisterciënzerinnenklooster dat gelegen is op de zuidelijke Demeroever. De alerte aannemer maakte gewag van "palingen met strepen".

"In 2003 hadden we weet van één grote populatie in het natuurgebied 't Goorken in Arendonk, met meer dan 700 waargenomen exemplaren", zegt Belpaire. "Sindsdien waren er zo goed als geen grote modderkruipers meer waargenomen. We zijn gisteren in Herkenrode geweest om te checken of het al dan niet over een grote populatie gaat. Over een lengte van 200 meter gracht hebben we met elektrovisserij niet minder dan 25 exemplaren geteld. Nu gaan we kijken of de genetische variatie groot genoeg is om de dieren in te zetten in een kweek- en uitzetprogramma."

3 Grote modderkruiper duikt op in baggermodder
BELGAONTHESPOT Grote modderkruiper duikt op in baggermodder
3 Grote modderkruiper duikt op in baggermodder
BELGAONTHESPOT Grote modderkruiper duikt op in baggermodder

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Joeri Geens

    zien er krak hetzelfde uit als die dat ik in m'n aquarium heb & die zijn gewoon te koop in de dierenwinkel....

  • Don Tessers

    Marc de Volder snapt nog niet veel van Wetenschappelijk waarnemen en registreren om juist uitroeiing te voorkomen. Bij een gracht ruimen voor herstel of restauratiewerken kom je zeker wat tegen ofwel archeologisch of iets wat met de natuur te maken heeft en dat heeft niets met verstoren of vernietigen te maken. De aannemer trok juist aan de bel en legde het werk stil.

Lees meer