3
Animal Defenders International

Ophef na undercoverbeelden in grootste apenproefdiercentrum van Nederland: "Testcentrum moet dicht"

Dierenrechtenorganisatie Animal Defenders International heeft opvallende undercoverbeelden naar buiten gebracht van het grootste apenproefdiercentrum in Nederland. In de video is te zien hoe apen injecties in de kop en tatoeages op de borst krijgen, bang zijn en radeloos in krappe kooien op en neer springen. 

Opgelet, de beelden kunnen als schokkend ervaren worden.

De beelden werden gemaakt in het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk, waar medische experimenten met apen worden uitgevoerd. Het is niet bekend wanneer ze precies zijn gemaakt. 

De Partij voor de Dieren slaat naar aanleiding van de video
 alarm bij het Nederlandse kabinet. Kamerlid Frank Wassenberg is geschokt. "Hoe oordeelt u over de beelden waarin grappenmakende verzorgers te zien zijn naast ernstig lijdende apen?" vraagt hij aan de betrokken ministers.

Wetenschapsminister Ingrid van Engelshoven (D66) zei eerder al dat de proeven op apen in Rijswijk en andere onderzoekscentra afgebouwd moeten worden. De Partij voor de Dieren vindt echter dat subsidie aan het BPRC per direct moet stoppen en dat het centrum zo snel mogelijk moet sluiten. Ook Animal Rights, dat de beelden vandaag verder verspreidde, wil dat het testcentrum meteen dichtgaat. "Het besef dat er met levende wezens wordt gewerkt, is ver te zoeken. We willen dan ook dat het apentestcentrum sluit."

3 Apen in het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk.
Pim Ras Fotografie Apen in het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk.

Ook organisatie Een Dier Een Vriend roept op het centrum meteen te laten sluiten. "Het BPRC zegt wetenschappelijk en professioneel te werken en dierenwelzijn hoog in het vaandel te dragen, maar deze beelden laten de werkelijkheid zien en tonen het tegendeel overduidelijk aan", stelt Rosella d’Angeli van Een Dier Een Vriend. "Na jaren van aangenomen moties tot sluiting van het BPRC kwam minister van Engelshoven in juni van dit jaar met een reductieplan. Maar het moet toch nu voor iedereen duidelijk zijn dat het hele BPRC gewoon dicht moet.''

3 Dierenactivisten voeren actie voor het Biomedical Primate Research Centre in Rijswijk (Archiefbeeld).
ANP Dierenactivisten voeren actie voor het Biomedical Primate Research Centre in Rijswijk (Archiefbeeld).

16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • ingrid mertens

    Is dit inderdaad nog echt nodig in de 21ste eeuw?? Of is dit zoals meermaals de goedkoopste methode?? Respect voor de dieren, Controle hierop is een must!!

  • PIETER ROGIERS

    Dierproeven om mensenlevens te redden zijn verantwoord. De bedoeling van de dierenrechtenlobby is mensen choqueren en laten doneren. Vraag de jaarrekening van bv Gaia maar eens op: een eigen vermogen van bijna 3.000.000 € en voor bijna 1.400.000 € aan geldbeleggingen!

Lees meer