THINKSTOCK

Otter duikt voor het eerst op in Vlaams-Brabant

In het natuurgebied 'Tafelbos' in Lubbeek is vorige week een otter gefilmd. Het gaat om de eerste waarneming van de visetende marterachtige in de provincie Vlaams-Brabant én de vierde locatie waar het dier opdook sinds hij midden jaren tachtig uitgestorven was in onze contreien, meldt Natuurpunt vandaag.

Het Tafelbos in de Lubbeekse deelgemeente Binkom is een klein, historisch beuken-eikenbos dat doorkruist wordt door de meanderende Vosselbeek. Benny L'Homme, een Natuurpuntvrijwilliger die instaat voor het beheer van het gebied, kon de otter met een wildcamera vastleggen.

Op de beelden is duidelijk het achterlijf van een otter te zien. Intensieve monitoring met camera's moet nu echter uitsluiten of het om een inheems exemplaar gaat of om een 'dwergotter', een kleinere Aziatische soort.

Midden jaren tachtig verdween in de IJzervallei de laatste Vlaamse otter, als gevolg van vervolging, watervervuiling en een gestaag verdwijnen van zijn leefgebied. Tot in 2012 op drie plaatsen otters waargenomen werden: in Willebroek en Ranst (provincie Antwerpen) en in Bocholt (provincie Limburg). "Bij de exemplaren die in Willebroek en Ranst aangetroffen werden, is niet duidelijk waar ze vandaan kwamen", zegt Diemer Vercayie, zoogdierexpert van Natuurpunt. "De Limburgse waarnemingen zijn wellicht afkomstig uit de Nederlandse populatie, waar de soort al langer terug is. Hoe de otter in Lubbeek terechtgekomen is, is nog niet duidelijk. Mogelijk gaat het ook hier om een doortrekkend exemplaar." 

Het dichte wegennet in Vlaanderen is de grootste hindernis voor otters om zich opnieuw te kunnen vestigen, merkt Natuurpunt op. Een andere uitdaging is de kwaliteit van onze waterlopen. "Alleen door natuurlijke oevers te creëren, verbindingen te maken onder de bruggen en de kwaliteit van onze waterlopen in Vlaanderen in overeenstemming te brengen met de Europese normen, zullen terugkerende otters echt een kans maken in Vlaanderen."

Lees meer