De bultrugwalvis duwt Nan Hauser met zijn neus uit het gevaarlijke gebied waar de enorme tijgerhaai rondzwemt.
rv De bultrugwalvis duwt Nan Hauser met zijn neus uit het gevaarlijke gebied waar de enorme tijgerhaai rondzwemt.

Spectaculaire beelden: bultrugwalvis redt snorkelaar van enorme tijgerhaai

Biologe Nan Hauser bestudeert al haar hele leven walvissen. Afgelopen oktober redde een bultrugwalvis haar leven, door haar te beschermen tegen een tijgerhaai van 4,5 meter. “Gedurende al die jaren heb ik geprobeerd om walvissen te beschermen. Maar op het moment dat ze mij wilden beschermen, had ik het niet eens door!”

Het begon als een onschuldig snorkeltochtje voor de kust van Muri Beach op Rarotonga, een van de Cook Eilanden in de Stille Zuidzee. Nan Hauser (63) en haar team waren onder water opnames aan het maken van de bultrugwalvissen die in de buurt zwommen. Toen een bultrug plots zijn enorme vin gebruikte om de biologe achter te verbergen en haar nadien met zijn hoofd minutenlang wegduwde, dacht de vrouw dat haar laatste uur geslagen had.

Niets was minder waar: het enorme dier probeerde haar te beschermen tegen de enorme tijgerhaai van 4,5 meter lang, die ook in de buurt rondzwom. Hauser had de haai zelf echter nog niet opgemerkt. “Tien minuten lang bleef hij me maar wegduwen”, vertelde ze. “Het leek uren te duren. Al 28 jaar zwem ik met walvissen, maar dit had ik nog nooit meegemaakt. Ik probeerde weg te geraken uit schrik dat hij misschien mijn benen zou breken met zijn vinnen. Ik kon kalm blijven, maar was er wel van overtuigd dat ik waarschijnlijk zou sterven.”

Ook Hausers team, dat op de boot achtergebleven was – op de onderwatercameraman na, die alles op video vastlegde, maar evenmin besefte wat de walvis aan het doen was – vreesde het ergste. “We hadden onze GoPro’s al verlaten, omdat we niet live wilden zien hoe Nan zou sterven”, vertelt de bootcrew achteraf. Gelukkig bleken alle zorgen ongegrond en was de ongebruikelijke handelswijze van het dier er wel degelijk op gericht om Hauser te helpen.

Unieke beelden

De beelden zijn volgens Hauser uniek: nog nooit zou op beeld vastgelegd zijn dat het in de aard van walvissen zit om andere diersoorten te beschermen, inclusief mensen. Wetenschappers hebben dan ook nog nooit eerder waargenomen hoe een bultrug zich ontfermt over een mens. Ze ziet de beelden als bewijs van de intuïtie van walvissen, die ze vergelijkt met die van brandweermannen, die zonder verpinken hun eigen leven op het spel zetten om anderen te redden.

Buiten beeld zou nog een tweede bultrugwalvis hebben bijgedragen aan haar redding. Het dier zou onophoudelijk met zijn staart hebben geslagen om de tijgerhaai uit de buurt van de andere walvis en Hauser te houden.

De biologe hoopt nu dat de beelden kunnen bijdragen tot het onderzoek rond dit speciale gedrag bij walvissen. “Het is grappig hoe de rollen toen waren omgedraaid. Gedurende al die jaren heb ik geprobeerd om walvissen te beschermen. Maar op het moment dat ze mij wilden beschermen, had ik het niet eens door!”

26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Hugo Bavré

    Stuur de beelden door naar Japan, een land dat, om de drogreden wetenschappelijk onderzoek, nog altijd jagen op walvissen.

  • Diana De Wit

    Ik hoop vooral dat al die prachtige dieren nog lang mogen leven en niet moeten sterven door de fout en de domheid van de mensen die al hun smeerlapperijen in zee dumpen! helaas heeft de mens geen respect meer voor niemand of voor niks!

Lees meer