8 Wetenschappers hebben in Mexico valkuilen van ongeveer 15.000 jaar oud en de resten van veertien mammoeten ontdekt.
EPA Wetenschappers hebben in Mexico valkuilen van ongeveer 15.000 jaar oud en de resten van veertien mammoeten ontdekt.

Spectaculaire vondst: archeologen vinden in Mexico bottenfestijn van mammoeten, in door mens gemaakte vallen

Archeologen hebben in Centraal-Mexico zo'n achthonderd botten (!) gevonden van veertien wolharige mammoeten. Opvallend hieraan is dat de beesten ongeveer 14.000 jaar geleden vermoedelijk in door mensen gemaakte vallen zijn gedood.

De wetenschappers van het Mexicaanse Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) denken dat het mogelijk de allereerste vondst is van een door de mens gemaakte mammoetval. "Dit is de grootste vondst in zijn soort ooit gedaan", aldus het instituut in een verklaring. 

8 De vondst wijst erop dat de jacht van de jager-verzamelaars wellicht op een meer georganiseerde manier verliep dan tot nu toe werd aangenomen.
AFP De vondst wijst erop dat de jacht van de jager-verzamelaars wellicht op een meer georganiseerde manier verliep dan tot nu toe werd aangenomen.

Geplande jacht?

De ontdekking kan heel ons begrip van hoe de mens vroeger op de enorme dieren jaagde, volledig veranderen. Archeologen gingen er immers van uit dat de mens mammoeten enkel doodde - kon doden - als de beesten verstrikt waren geraakt of gewond waren. Heuse vallen? Dat maakt de vroegere jagers moediger, spitsvondiger en vooral planmatiger dan gedacht.

De twee gevonden putten waren 1,7 meter diep en 25 meter in diameter. Natuurlijk zijn de valkuilen niet, maar hoe ze concreet werden gegraven is niet duidelijk. Vermoed wordt dat mensen de mammoeten opjaagden om hen dan letterlijk in de val te lokken. Mogelijk dreven ze de dieren bijeen met behulp van toortsen en takken. Verschillende van de skeletten vertoonden in ieder geval sporen dat op hen was gejaagd en dat ze waren geslacht.

“De ontdekking vormt een keerpunt in wat we ons tot nu toe hebben voorgesteld over de interactie tussen jagers-verzamelaars en deze gigantische dieren”, stelt de directeur van het INAH.

8  Tot nu toe werd gedacht dat het uitgestorven zoogdier enkel werd aangevallen wanneer het een "eenvoudig slachtoffer" vormde, bijvoorbeeld omdat het dier vastzat in een moeras.
AFP Tot nu toe werd gedacht dat het uitgestorven zoogdier enkel werd aangevallen wanneer het een "eenvoudig slachtoffer" vormde, bijvoorbeeld omdat het dier vastzat in een moeras.

Vulkaan

De skeletresten werden gevonden in Tultepec, vlakbij de plaats waar de regering van president Andrés Manuel López Obrador een nieuwe luchthaven voor Mexico-Stad aan het bouwen is. Op de plek moet een nieuwe stortplaats komen. 

De ouderdom van de resten kon onder meer achterhaald worden door de aanwezigheid van een fijne stoflaag, die afkomstig is van de uitbarsting van de vulkaan Popocatépetl zowat 14.700 jaar geleden. Volgens de onderzoekers leefden er destijds minstens vijf mammoetkuddes in het gebied van de vondst. 

8  Archeologen vermoeden dat er nog meer mammoetvallen in de regio terug te vinden zijn.
AFP Archeologen vermoeden dat er nog meer mammoetvallen in de regio terug te vinden zijn.

In Mexico zijn trouwens wel vaker opzienbarende vondsten van mammoeten gedaan. Zo vonden arbeiders die in de jaren ‘70 de metro van Mexico-Stad aanlegden een skelet van de uitgestorven olifantensoort tijdens het graven aan de noordkant van de hoofdstad.

8
AFP
8
EPA
8
AP
8
EPA

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jozef Van Ganzen

    Marianne die mammoeten zijn waarschijnlijk ook niet in één keer opgegeten

  • Marianne Van den Lemmer

    Ocharme die dieren. Hadden ze meer nodig dan 1 olifant om op te eten? Ik denk het niet.

Lees meer