2 Archiefbeeld: elk jaar worden er verschillende schapen ritueel geslacht ter ere van het offerfeest.
Tim Dirven Archiefbeeld: elk jaar worden er verschillende schapen ritueel geslacht ter ere van het offerfeest.

Stemming over totaalverbod op onverdoofd slachten uitgesteld

GAIA: "Met politiek theater is het dierenwelzijn niet gediend"

De commissie Dierenwelzijn in het Vlaams Parlement heeft vandaag nog niet gestemd over de voorstellen van Hermes Sanctorum (Groen) en Chris Janssens (Vlaams Belang) voor een totaalverbod op onverdoofd slachten. Op aandringen van CD&V wordt over de voorstellen een advies gevraagd van de Raad van State.

De meerderheid (CD&V, N-VA, Open Vld) koopt zich op die manier wat tijd om alsnog tot een compromis te komen. Sanctorum en Janssens betreuren het uitstel, maar hopen dat het uitstel niet uitmondt in afstel.

Twee weken geleden vroegen en kregen de meerderheidspartijen wat tijd om op zoek te gaan naar een compromis over een verbod op onverdoofd slachten. Oppositieleden Hermes Sanctorum (Groen) en Chris Janssens (Vlaams Belang) toonden zich bereid om de meerderheid wat tijd te geven in de hoop zo te komen tot een kamerbrede steun voor het verbod.

Ondanks druk overleg zit de meerderheid nog niet helemaal op één lijn. Op aandringen van CD&V vraagt de meerderheid over de voorstellen een advies van de Raad van State. Dat duurt normaal gezien 30 werkdagen, waardoor het dossier enkele weken van de agenda verdwijnt.

"Teleurstelling"

Niet alleen Sanctorum en Janssens betreuren het uitstel - Janssens spreekt bijvoorbeeld van "een politiek manoeuvre om CD&V te masseren" - maar ook coalitiepartners N-VA en Open Vld tonen hun lange tanden. "We waren zelf geen vragende partij voor het advies, maar steunen het wel", aldus Open Vld-politica Gwenny De Vroe. "We onthalen dit uitstel niet op applaus", zegt N-VA-parlementslid Jelle Engelbosch.

"Dat sommigen (lees: CD&V, red.) wat meer tijd nodig hebben, stelt ons teleur, maar we gaan er toch in mee om tot een zo breed mogelijk draagvlak te komen". Engelbosch voegt er wel aan toe dat het advies van de Raad van State enkel mag dienen om "de voorstellen sterker te maken, niet om het verbod te begraven".

CD&V-parlementslid Sonja Claes verdedigde zich door te zeggen dat haar partij al langer aandringt op "een gedragen oplossing in overleg met de verschillende gemeenschappen". "Ik heb de voorbije twee jaar niet de indruk gehad dat er gezocht is naar die gedragen oplossing", zo gaf Claes een prikje terug richting N-VA.

2 Michel Vandenbosch.
belga Michel Vandenbosch.

GAIA: "Niet gediend met theater"

Ook bij dierenrechtenorganisatie Gaia valt het uitstel niet goed. "Hopen sommigen misschien om van uitstel afstel te maken, met de Raad van State als joker?", reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Volgens hem laten de Vlaamse regeringspartijen alweer een goede kans schieten om een einde te maken aan een van de pijnlijkste, wetenschappelijk aangetoonde vormen van dierenleed.

Vandenbosch benadrukt dat negen op de tien Vlamingen achter het verbod op onverdoofd slachten staan. "Met een commissie die geen knopen wilt of durft door te hakken, is het dierenwelzijn niet gediend. Hoeveel theater gaat er nog opgevoerd worden? Terwijl al die onverdoofd geslachte dieren blijven lijden, dag in dag uit."

Lees meer