2
EPA

Stier doorboort gezicht debuterende toreador in Spaanse arena: "Wonder dat hij nog leeft"

Het was zijn allereerste gevecht met een stier in de arena, maar het liep uit op een drama. Daniel García Navarrete (23) stond voor een publiek van 10.000 toeschouwers in het Spaanse Madrid, toen een stier van 450 kilo hem op de hoorns nam en zijn gezicht, keel en dij doorboorde. "Het is een wonder dat hij nog leeft", aldus de dokter die de eerste hulp verleende.

Het incident gebeurde in de grootste arena van het land, Las Ventas. Op vreselijke beelden van het gevecht is te zien hoe de jongeman als een pop in de lucht wordt gegooid door het dier, vertrappeld raakt en aan de stierenhoorns geregen wordt. (lees hieronder verder)

Collega's snellen hem meteen te hulp en slagen erin hem in veiligheid te brengen en naar de ziekenboeg van de arena te dragen. Daar gebeurde een eerste spoedoperatie. Aanvankelijk leek het of hij vooral gewond was aan zijn dijbeen, maar de situatie bleek veel erger. In het ziekenhuis San Fransisco of Assisi verklaarden zijn dokters achteraf dat hij ook vier keer aan het hoofd was doorboord.

Tong
Een van de wonden was 20 centimeter diep, een andere 15 centimeter. De hoorn ging daarbij onder meer door de basis van zijn tong en zijn verhemelte. "Eigenlijk heeft hij nog geluk gehad", aldus dokter Máximo Carciá Padrós. "De hoorn heeft zijn schildklier en halsslagader geraakt, zonder ze te scheuren. Zijn toestand had veel slechter kunnen zijn."

Spierschade
Daarnaast brak de man ook een sleutelbeen, liep hij ernstige spierschade op en zat hij onder de sneden en kneuzingen. Aan zijn been heeft hij zware zenuwschade geleden. Hij was wel bij bewustzijn toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht en sprak zelfs, volgens zijn dokters. "Dat is een goed teken. We gaan nu nog meer foto's nemen om de potentiële schade verder in kaart te brengen."

2
EPA

Lees meer