rv

Tijgermuggen reizen mee met vakantiegangers via Route du Soleil

Hoewel er dit jaar nog geen tijgermuggen werden gespot in ons land, waarschuwt het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor nieuwe toegangswegen waarlangs het insect België kan bereiken. Onderzoekers waarschuwen dat de diertjes in de zomer waarschijnlijk meereizen met terugkerende toeristen uit Duitsland en Frankrijk.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De exotische muggensoort werd in 2018 op vijf plaatsen in België ontdekt. "Voorlopig hebben we nog geen tijgermuggen gespot op de locaties waar ze vorige zomer voorkwamen. Het lijkt erop dat tijgermuggen goed bestreden werden of er niet in geslaagd zijn om de winter in ons land te overbruggen", vertelt Isra Deblauwe, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse opvolging van het muggenmonitoring-project (MEMO).

Toch verwachten de wetenschappers niet dat de mug volledig uit ons land is verdwenen. Bij het onderzoek vorig jaar bleek dat tijgermuggen ons bereiken via nieuwe toegangswegen vanuit onze buurlanden Frankrijk en Duitsland. In de provincies Luxemburg en Namen werden immers eitjes aangetroffen op snelwegparkings. Het was de eerste keer dat deze soort België op die manier bereikte. Met de vakantie voor de deur is de kans reëel dat de tijgermug opnieuw met het autoverkeer zal meeliften naar onze contreien.

"Ook dit jaar doen we uitgebreide monitoring naar tijgermuggen en andere exoten op 20 risicoplaatsen in ons land", zegt coördinator Wim Van Bortel. "Als we op tijd in kaart kunnen brengen waar de exotische steekmuggen voorkomen, kunnen we ze beter bestrijden en hun vestiging in ons land zo lang mogelijk uitstellen. Ook als de muggen zich hier zouden kunnen vestigen, is het belangrijk om de populaties nauwgezet op te volgen om het risico op een mogelijke overdracht van ziektes te kunnen inschatten.”

De Aziatische tijgermug is een klein zwart-witgestreepte mug die pijnlijk kan steken. De aanwezigheid van enkele tijgermuggen en andere exotische steekmuggen in België betekent niet dat we virusuitbraken moeten verwachten. De steekmuggen zelf vormen op zich geen gevaar, stelt het ITG.

Maar ze kunnen wel virussen als dengue en chikungunya van mens op mens overdragen. Hiervoor moet de mug eerst een besmet persoon steken, waarna de steekmug het virus in kwestie op een andere persoon kan overdragen. Om overdracht van het virus mogelijk te maken, moeten het virus en de exoot dan nog eens op hetzelfde moment op dezelfde plaats aanwezig zijn. De kans op een dergelijke interactie stijgt naarmate er meer muggen zijn en ze op meer locaties voorkomen.

In 2019 vonden de onderzoekers voor het eerst ook enkele exemplaren van de Aziatische bosmug (Aedes japonicus) in de omgeving van Maasmechelen. Die soort is minder agressief en geen belangrijke overdrager van ziektes. 

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • CHRIS BAETENS

    Persoonlijk vind ik de kriebelmug of de ‘ mosca negra ‘ veel pijnlijker die bijt eerst en dan pas zuigt ze bloed en die bobbels zijn veel groter en veel pijnlijker , je hoort ze ook niet en zijn overdag ook heel actief

  • issie cardoza

    ze reizen ook me in de autobanden die uit China worden geimporteerd... en idd wat guy zegt deze steken overdag (dengue, chikunkunya , zika) , malariamuggen prikken in de nacht..

Lees meer