Een jaguar. De status van deze diersoort is volgens het WWF 'gevoelig'.
Shutterstock Een jaguar. De status van deze diersoort is volgens het WWF 'gevoelig'.

Tot 1 miljoen diersoorten met uitsterven bedreigd in komende decennia volgens nieuw rapport

Van de 8 miljoen diersoorten op onze planeet zullen er de komende decennia 500.000 tot 1 miljoen met uitsterven bedreigd zijn. Dat blijkt uit een 1.800 pagina's tellend ontwerprapport van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES), waar 150 experten uit 50 landen 3 jaar aan werkten.

Het IPBES-rapport is een wereldwijde evaluatie van ecosystemen en wordt van 29 april tot 4 mei tijdens een conferentie in Parijs besproken. Daarna volgt nog feedback en een eventuele goedkeuring door de 132 lidstaten van de internationale organisatie.

Onafhankelijke bewijzen

In het ontwerprapport stellen de experten onder meer dat er "onafhankelijke bewijzen zijn voor een snelle, imminente toename van het aantal dieren dat uitsterft". Die stijging komt er "zelfs als de factoren die de uitsterving veroorzaken, niet in­ten­ser worden". 


Concreet zullen van de 8 miljoen geschatte diersoorten (waarvan 5,5 miljoen insectensoorten) "500.000 tot 1 miljoen soorten met uitsterven bedreigd zijn, waarvan veel in de volgende decennia”, zo klinkt het.

De conclusie van het ontwerprapport van IPBES stemt overeen met de waarschuwingen van verscheidene wetenschappers dat onze planeet op dit moment opnieuw een grote uitstervingsgolf ondergaat. Die "zesde uitstervingsgolf" is de eerste die wordt toegeschreven aan de invloed van de mens. Een andere bekende uitstervingsgolf was het verdwijnen van de dinosaurussen.

Konijnen

De voornaamste oorzaken van het huidige massale uitsterven zijn volgens het ontwerprapport landgebruik (land-, bos- en mijnbouw) en jacht en visserij. Daarna volgen klimaatverandering - die volgens de onderzoekers ook mede door de eerste twee factoren wordt gedreven - vervuiling en het probleem van de invasieve soorten. Die laatste zijn diersoorten die zich verspreiden op plaatsen waar ze oorspronkelijk niet voorkwamen en zo de inheemse soorten en de biodiversiteit bedreigen. Een bekend voorbeeld is de introductie van konijnen in Australië, in 1859.

Een definitieve versie van de tekst wordt verwacht op maandagmiddag 6 mei.

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Pieter De Koninck

    Die stoute mens met zijn stoute co2-uitstoot toch

  • Christine Laevers

    Sofie Achten: niet akkoord. Hier op het Franse platteland 'stikt' het van Vlaamse gaaien, spechten, eksters, buizerds, kiekendieven, kraaien, uilen die allemaal een jong vogeltje lusten. Koolmees, zwartkop, pimpelmees, heggemus, nachtegaal, winterkoninkje, groenvink, staartmees, roodborstje zwaluwen, mussen, ... doen het hier heel goed. Omdat er voldoende nestplaatsen zijn in verlaten huizen, km lange gemengde hagen, struwelen, open schuren met veel 'rommel'. EN heel veel insecten.

Lees meer