Illustratiebeeld.
REUTERS Illustratiebeeld.

Valse neushoornhoorns ingezet in strijd tegen stropers

Wetenschappers hebben een techniek gevonden om nephoorns te maken van paardenhaar. Ze hopen daarmee de illegale markt van stroperij  stil te leggen. Sceptici vrezen echter dat de valse hoorns net meer illegale strooppraktijken in de hand zullen werken.

Aan de universiteiten van Oxford  en Fudan zijn onderzoekers erin geslaagd om relatief goedkope valse hoorns te maken van paardenhaar. Eerdere pogingen waren nooit realistisch en overtuigend genoeg. Ze denken dat de omloop van die nephoorns de echte markt van de kostbare hoorns van neushoorns “in de war zal brengen”.

In de Chinese cultuur en traditie gelooft men dat de hoorns een genezende werking hebben. Hierdoor blijft de vraag naar de hoorns sterk aanwezig, ondanks verwoede pogingen om de mythe te ontkrachten.

Kritiek

Sceptici van ‘Safe the Rhino’ vrezen echter dat de nieuwe techniek een averechts zal hebben. John Taylor, adjunct-directeur van de organisatie, zegt dat het risico bestaat dat de nephoorns de markt net gaan uitbreiden en de vraag naar hoorns zal doen toenemen. Hij vraagt zich ook af hoe de onderzoekers erin zullen slagen de valse hoorns op de zwarte markt te krijgen.

De organisatie vraagt daarom meer in te zetten op maatregelen die stroperij tegenhouden en de vraag verminderen. De valse hoorns zijn slechts een tussenoplossing en lossen de stroperij niet op.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Leo Peeters -Duym

    De sceptici van ‘Safe the Rhino’ behoren tot de ivoormaffia. Het zijn dezelfden dan degenen die willen dat illegaal ivoor dat in beslag genomen werd verbrand wordt, i.p.v. het op legale wijze op de markt te gooien, waardoor de prijs instort en het stropen minder interessant wordt. Als nepneushoors niet meer te onderscheiden zijn van echte, worden de hoorns zo goed als waardeloos, wat meteen het einde betekent van het idiote geloof in hun genezende krachten.

Lees meer