De potvis werd maandag gesignaleerd. Het dier was waarschijnlijk afgedwaald van de groep.
ANP Handouts De potvis werd maandag gesignaleerd. Het dier was waarschijnlijk afgedwaald van de groep.

Verdwaalde potvis voor Nederlandse kust sterft natuurlijke dood

De potvis die maandag gesignaleerd werd voor de kust van Den Helder in Nederland is gisterenavond een natuurlijke dood gestorven. Dat meldt de organisatie SOS Dolfijn. Het dier was waarschijnlijk afgedwaald van zijn groep. De potvis raakte verzwakt omdat hij in het ondiepe water niet voldoende eten kon vinden. 

Maandag werd voor de Nederlandse kust een potvis in nood opgemerkt. Om het dier toch een kans te kunnen geven en ongelukken te vermijden, besliste het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om schepen te verbieden in de buurt van de verdwaalde potvis te varen. 

Potvissen vinden normaal gezien hun voedsel op dieptes van anderhalve kilometer. Op de plek waar het dier was gestrand, was het dus erg moeilijk om eten te vinden. De walvis verzwakte enorm de afgelopen twee dagen en kon niet meer op eigen krachten wegzwemmen uit de Noordzee. De potvis is gisterenavond een natuurlijk dood gestorven.

De potvis is vandaag in Harlingen op de kant getild door Rijkswaterstaat. Onderzoekers van Naturalis en de Universiteit van Utrecht onderzochten het enorme gevaarte, dat 50.000 kilo weegt, ter plekke. Het dier werd nadien op de vrachtwagen geladen en zal door een onderzoeksteam onder leiding van Lonneke IJsseldijk verder onderzocht worden.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer