2
AP

Veulentje bleef 40.000 jaar perfect bewaard door permafrost

Russische en Japanse paleontologen hebben een unieke ontdekking gedaan. In Oost-Siberië vonden ze een 40.000 jaar oud veulen dat al die tijd perfect geconserveerd is gebleven. Van vacht tot organen: het beest is in zeldzame conditie. 

Een goudmijn voor archeologen en paleontologen: de Batagai-krater in Oost-Siberië. Dit stuk land is ongeveer een kilometer lang en verzakt door het ontdooien van de aardbodem. Dit maakt dat er steeds meer fossielen kunnen worden opgegraven. Zo ook afgelopen maand, toen een team van onderzoekers vijf dagen aan de slag ging in de krater. En met succes.

"Dit veulen heeft geen beschadigingen aan de botten als de organen en zelfs de vacht is nog intact. Het is ongelooflijk bijzonder om dit te vinden", vertelt het hoofd van het Yakutia Mammoth Museum 
aan de Siberian Times.  Het dier heeft een schofthoogte van 98 centimeter en is destijds mogelijk verdronken. Het gaat om een zogeheten Lenskaya, een paardachtige die inmiddels is uitgestorven. 

En nu? Eerst wordt de inhoud van de maag onderzocht om meer te leren over het dieet van de dieren. Later wordt nog een autopsie uitgevoerd op het dier. 

2
AP

18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • fons wielandt

    en binnenkort komen er bacteriën en virussen vrij die ze mee opgraven met alle gevolgen vandien !

  • Christine Laevers

    Ik ben geïnteresseerd in de doodsoorzaak. Misschien werpt die meer licht op een of andere natuurramp. Bovendien waren er 40.000 jaren geleden al mensen met dezelfde hersencapaciteit als wij. De maaginhoud zal wel niet veel opleveren qua zaadresten. Die kleine zoogde nog, denk ik.

Lees meer