Dankzij tekenfilms als 'The Lion King' wekken de dieren vandaag meer empathie dan angst op.
Disney Dankzij tekenfilms als 'The Lion King' wekken de dieren vandaag meer empathie dan angst op.

Waarom de dood van Rani ons naar de keel grijpt: “Kennen leeuw vooral van tekenfilms en tv-programma’s”

Het tragische einde van leeuwin Rani lokte vandaag een stroom van boze reacties uit in Vlaanderen. Nochtans is en blijft de ‘koning van het dierenrijk’ een levensgevaarlijk roofdier. Toch was de verontwaardiging wellicht niet zó groot geweest als de politie een ontsnapt wrattenzwijn had neergeschoten. 

Herinner u de emotionele reacties drie jaar geleden toen op het internet foto’s circuleerden van jagers die met een dode leeuw als jachttrofee poseerden. 

“Ondanks onze eeuwenoude en diepgewortelde angst voor de leeuw hebben we inderdaad een extreme gevoeligheid ontwikkeld voor de dieren die in strijd met de mens vaak aan het kortste eindje trekken. De slinger is in de andere richting doorgeslagen”, zegt Rudi D’Hooghe, professor Biologische Psychologie van de KU Leuven. 

De psycholoog ziet, naast de groeiende aandacht voor dierenwelzijn, vooral een verklaring in tekenfilms als The Lion King of televisiedocumentaires over het dierenrijk een verklaring. “We zien daar schattige beelden van leeuwen die niet stroken met de biologische realiteit, want vergis u niet: wie oog in oog komt te staan met een leeuw kan het bekopen met zijn leven.”

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Dat leeuwen een soort is die met uitsterven bedreigd is speelt volgens dit artikel blijkbaar geen rol. Er zijn mensen die wel van diversiteit in de natuur houden. Een woestijn met enkel nog wat schorpioenen in is toch redelijk saai.

  • MYRTHE PASS

    Goed idee Pieter!

Lees meer