KIeine rode octopus ontdekt op strand van De Haan.
Facebook/VLIZ KIeine rode octopus ontdekt op strand van De Haan.

Wandelaars vinden heel zeldzame inktvis op strand van De Haan

Wandelaars hebben vorige week een kleine inktvis gevonden op het strand van De Haan. Volgens het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) gaat het hoogstwaarschijnlijk om een Kleine achtarm. “Een zeer zeldzame vondst”, klinkt het op Facebook.

Het weekdier leefde nog toen het in de branding werd aangetroffen. “Het gestrande beestje werd door de attente strandgangers veilig terug in zee gezet”, meldt het VLIZ op haar Facebookpagina.

Volgens het instituut gaat het om een zeer zeldzame vondst. In het verleden werd de Kleine achtarm of Eledone cirrhosa nog maar twee keer voor de Belgische kust gespot. “De eerste keer dateert van 1934 en de laatste keer was in 2015", aldus het VLIZ.

De Kleine achtarm leeft in holletjes op de rotsachtige bodem van de Noordzee, op een diepte van 10 tot 150 meter. Het gebeurt niet vaak dat de soort zich in het zuidelijke deel van de Noordzee laat zien. De inktvis kan tot vijftig centimeter groot worden en heeft een spanwijdte tot zeventig centimeter.

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Peter Hernani

    Mooi dat ze hem terug in de zee hebben gelegd, wetende dat alle octopussen giftig zijn. (Slechts 1 dodelijk, maar toch). De zeldzaamheden van onze planeet toch proberen te beschermen, chapeau!

  • raf peeters

    Lijkt me doodgewone inktvis maar in verre staat van ontbinding,meer ook niet.

Lees meer