thinkstock

Wat pasgeboren kuikentjes beter kunnen dan driejarige mensenkinderen

Een onderzoek van de Universiteit van Bristol toont aan dat kippen helemaal niet zo dom zijn als sommigen misschien denken. Kippenkuikens die pas uit het ei komen, blijken al over vaardigheden te beschikken die driejarige mensenkinderen nog niet hebben.

In een test kregen de vogels meer voedsel naargelang de tijd die ze wachtten alvorens te starten met eten. Terwijl 93 procent van de hennen die vaardigheid demonstreerde, suggereren vergelijkbare onderzoeken dat veel mensenbaby's die mate van zelfcontrole niet vertonen voor ze vier zijn. De test suggereert dat kuikens geboren worden met de vaardigheid om aantallen te volgen tot vijf, iets wat mensenbaby's moeten leren.

Kippen hebben blijkbaar ook een instinctieve vaardigheid om structureel stevige objecten te herkennen, en die te verkiezen boven objecten die er onbetrouwbaar of inconsistent uitzien. Ze zijn zich ook bewust van objecten die uit het zicht verdwijnen, en volgen die op een manier die niet bestaat bij mensen tot ongeveer een jaar oud.

Intelligentie
"Ondanks het feit dat we ermee vertrouwd zijn, denken weinig mensen dat kippen intelligente vogels zijn", zegt professor Christine Nichol, die twintig jaar onderzoek over de materie doorlichtte voor de universiteit.

"Kippen mogen dan geen significante mathematische, wetenschappelijke of literaire bijdrage leveren tot de wereld, maar de studie toont aan dat kippen de mogelijkheid hebben kneepjes onder de knie te krijgen, en vaardigheden kunnen ontwikkelen waarvoor een mensenkind maanden en zelfs jaren nodig heeft".

Lees meer