Photo News

Weyts benadrukt: “Dier uit asiel adopteren blijft mogelijk”

Wie een huisdier wil adopteren, kan nog steeds terecht bij de dierenasielen. Die asielen zijn gesloten voor bezoek, maar mogen wel nog steeds afspraken maken voor adopties. Dat zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. De N-VA-minister vraagt van het federaal crisiscentrum wel meer duidelijkheid voor de kwekers, want ook zij zitten met een opgebouwd bestand van levende dieren.

Minister Weyts heeft na overleg met het federaal crisiscentrum meer duidelijkheid gekregen over de dierenasielen. Die mogen zich blijven inzetten voor de opvang en verzorging van dieren. Ook de vrijwilligers mogen aan de slag blijven, maar moeten daarbij natuurlijk ook alle voorzorgsmaatregelen over afstand en hygiëne respecteren.

Als er weken- of maandenlang geen adopties meer zouden zijn, dan kan dat grote gevolgen hebben in de asielen

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA)

Ook uitstroom nodig

De asielen zelf blijven gesloten voor bezoek, maar adopties mogen wél nog, zij het dan op afspraak. "Als er weken- of maandenlang geen adopties meer zouden zijn, dan kan dat grote gevolgen hebben in de asielen", aldus Weyts. "De instroom van dieren is immers niet gestopt bij de asielen. Er moet ook een uitstroom zijn van dieren die opgenomen worden in een liefdevolle thuis".

De N-VA-minister wil ook de geplande financiële steun voor de asielen versnellen. Zo zullen de erkende dierenasielen voor eind april een eenmalig steunbedrag van 3.000 euro krijgen. 

Duidelijkheid

Minister Weyts dringt bij het federaal crisiscentrum aan op meer duidelijkheid voor de dierenkwekers. "Ik heb het crisiscentrum al een paar keer gevraagd om ook een uitzondering te maken voor de honden- en kattenkwekerijen. Zij zitten nu ook met een opgebouwd bestand van levende dieren. Er moet ook voor hen duidelijkheid komen.”

Asieldier adopteren? Kijk ook eens op adopteereendier.be.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tamzin Andersen

    Ik vrees dat nu sommige mensen een dier in huis halen om hun kinderen bezig te houden en van zodra de scholen weer opengaan zullen veel dieren buiten vliegen.

Lees meer