Een wilde hamster in een graanveld.
Repro Vertommen Een wilde hamster in een graanveld.

Wilde hamsters uitgezet in Tongeren om soort van de ondergang te redden

In Widooie bij Tongeren is een groep van 26 wilde hamsters uitgezet in het akkerland, hun natuurlijke habitat. De actie kadert in het Soortenbeschermingsprogramma Hamster dat eind 2015 werd vastgesteld. Bedoeling van de uitzetting is het verdwijnen van de soort in Vlaanderen een halt toe te roepen, zegt het Agentschap Natuur en Bos.

De wilde hamster is al jaren een bedreigde diersoort. Enkel op bepaalde plekken in Vlaams-Brabant en Limburg werden nog enkele exemplaren gesignaleerd. De wilde hamster is een ‘paraplusoort’: het voortbestaan ervan heeft ook een effect op onderliggende soorten, wat bijdraagt aan een rijkere biodiversiteit. Daarnaast is het telen van gewassen die geschikt zijn voor de wilde hamster gunstig voor de bodem. Onder andere bodemerosie wordt afgeremd.

Om de uitgezette hamsters op te volgen, werden enkele dieren uitgerust met een transponder. “Zo zullen we nog beter te weten komen welke eisen de dieren aan hun omgeving stellen om zo het beheer in de toekomst te kunnen optimaliseren”, aldus Natuur en Bos. 

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lucas Vissers

    De vossen en de buizerds zullen smullen ! Wie zijn die ( slimme ) mensen die zoiets plannen ? Waarschijnlijk dezelfde die niet weten dan de aalscholvers onze vijvers leegroven !

  • Janna Boonstra

    Tja, als men er zo over denkt dat het uitzetten niets uithaalt is het te hopen dat al die dieren uitsterven. Hoeft niemand zich niet meer druk om te maken dat die dieren er niet meer zijn.. Simpel toch?

Lees meer