3 De "wolf van Duffel" wandelde van Duffel naar Lier, waar hij opdook aan een paardenfokkerij.
RV De "wolf van Duffel" wandelde van Duffel naar Lier, waar hij opdook aan een paardenfokkerij.

Wolf die in maart toesloeg in Retie is eerste Alpiene wolf in Vlaanderen, ook “wolf van Duffel” geïdentificeerd

De wolf die op 21 maart twee schapen doodde in het Antwerpse Retie, is een mannetje dat afkomstig is uit de Alpiene populatie wolven in Frankrijk, Zwitserland en Italië. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Het is volgens het INBO de eerste wolf in Vlaanderen uit die populatie.

De wolf in kwestie was in de periode februari tot mei ook al gesignaleerd in het zuiden van Nederland en vertoeft mogelijk nu nog steeds daar. DNA-onderzoek van het INBO bewijst dat hij door Vlaanderen trok. Eerder werd ook in Wallonië al het verblijf van drie (andere) wolven uit de Alpiene populatie vastgesteld.

Zeldzame aanval

Het INBO stelt intussen dat de in Berlaar gedode koe inderdaad vermoedelijk door de "wolf van Duffel" werd aangevallen. "Het ging hier om een door kalfsziekte verzwakt dier dat een makkelijke prooi was voor de wolf", klinkt het. "Zo'n aanvallen zijn uiterst zeldzaam, en uit dit voorval mag niet besloten worden dat koeien in de regio nu op stal of speciaal beschermd moeten worden." 

Die wolf is een Duits dier dat eerder ook al in Nederland werd gesignaleerd. De “wolf van Duffel” gaf zichzelf op basis van beeldmateriaal prijs: hij is geregistreerd als GW1554m, die eerder in het Nederlandse Gelderland bij Culemborg lelijk huis hield in de lokale schapenpopulatie.

(Lees verder onder de foto)

3 De wolf in Duffel is een Duits dier.
Jan Rottiers De wolf in Duffel is een Duits dier.

Heel België doorkruist

Mogelijke waarnemingen van een wolf in Rapertingen (Hasselt) en Minderhout (Hoogstraten) begin mei waren volgens het INBO niet waarheidsgetrouw. In Rapertingen werd een doodgeboren veulen door een vos en andere aaseters grotendeels opgeruimd. Er werden geen DNA-sporen van wolf gevonden. In Minderhout werd een schaap gedood, uit DNA-analyses blijkt dat dit door een hond gebeurde. Ook de eerdere autopsie wees al op een hond als dader.

Tot slot stelt het INBO dat de wolf die op 30 maart in de regio Herentals werd waargenomen een Pools-Duits exemplaar is dat eerder in Nederland werd gezien en nadien naar Luxemburg doortrok. Hij heeft naar alle waarschijnlijkheid heel België doorkruist, waarbij hij minstens vijf grote autowegen heeft overgestoken.

Lees ook: Al meer dan tien wolven in ons land gespot: “We worden wolvenkruispunt van Europa” (+)

3 De wolf die op 30 maart in de regio Herentals werd waargenomen, en hier werd gezien op de grens van Sint-Lenaarts en Rijkevorsel, is een Pools-Duits exemplaar.
Repro Toon Verheijen De wolf die op 30 maart in de regio Herentals werd waargenomen, en hier werd gezien op de grens van Sint-Lenaarts en Rijkevorsel, is een Pools-Duits exemplaar.

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jim choose

    Wolven gaan hier nooit meer weg, daar zijn teveel mooie en goedbetaalde ambtenarenjobs aan verbonden (spelen met terreinwagens, camera's, drones, zendertjes etc)

  • bill derycke

    Een wolf hoort hier niet thuis! Net als die everzwijnen die uitgezet werden ,ze slepen allerlei ziekten mee die de landbouw dieren uiteindelijk gaan besmetten ,denk maar aan varkenspest. Het is ronduit schandalig terwijl de landbouwer verplicht betaald voor jaarlijkse controle door overheidsinstelling het FAVV , CKC enz.

Lees meer