3
RV

Zaakvoerder omstreden slachthuis Tielt moet voor de rechter verschijnen

De zaakvoerder van het omstreden slachthuis in Tielt moet voor de rechter verschijnen voor verschillende inbreuken op de dierenwetgeving. Ook de firma zelf wordt vervolgd. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights bracht de wanpraktijken in het slachthuis anderhalf jaar geleden aan het licht met een undercovervideo.

Een medewerker van Animal Rights werkte een maand lang undercover in het Exportslachthuis. Op de beelden die hij toen maakte, is te zien hoe werknemers de varkens schoppen en slaan, en ook aan de oren trekken. Ook de verdoving van de dieren verloopt niet feilloos: sommige varkens leven nog als ze worden gekeeld of spartelen nog als ze in een bad met water van 60 graden belanden.

Opgelet, onderstaande video bevat schokkende beelden:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Inbreuken op dierenwetgeving

Op bevel van bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) werd het slachthuis een tijdlang gesloten. Ondertussen was ook een gerechtelijk onderzoek gestart, dat nu is afgerond.

Het parket van Ieper stelde meerdere inbreuken op de dierenwetgeving vast. “Die hebben betrekking op het welzijn van de dieren, op de omstandigheden waarop de varkens worden geslacht en er zijn ook inbreuken op de hygiëne vastgesteld”, zegt procureur Johan Lescrauwaet aan VTM NIEUWS.

Het OM vindt de feiten zwaarwichtig genoeg om de zaakvoerder van het bedrijf voor de rechter te slepen. Het proces start op 25 februari. De werknemers van het slachthuis worden niet vervolgd, maar het bedrijf als organisatie is wel gedagvaard.

“Op de zwaarste feiten staat een mogelijke gevangenisstraf van een tot zes maanden en een boete tot 2.000 euro”, zegt de woordvoerder van het Ieperse parket. “De klacht van Animal Rights en de beelden die zij maakten, maken deel uit van het onderzoek.” 

Actieplan

De directie van het slachthuis stelde na de feiten een actieplan op zodat zulke wanpraktijken in de toekomst niet meer kunnen gebeuren. Om hun goede werking te tonen zette het bedrijf ook meermaals hun deuren open.

Deze zomer was er opnieuw een incident in het slachthuis toen een zestigtal activisten van de Franse dierenrechtenorganisatie 269 Libération Animal het slachthuis binnendrongen en zelfs een varken meenamen. Het is nog onduidelijk of deze activisten zich ook voor de rechter zullen moeten verantwoorden. Dat onderzoek is nog niet afgerond en staat volledig los van het onderzoek naar de wanpraktijken in het slachthuis. 

Noodzakelijke verantwoording

Dierenwelzijnorganisatie GAIA, die samen met Animal Rights en de Blauwe Wereldketen een strafklacht indiende, reageert tevreden op de vervolging. Wanneer de zaak op 25 februari 2019 voorkomt, zullen de drie dierenrechtenorganisaties zich ter zitting burgerlijke partij stellen.

“De aangeklaagde wreedheden mogen niet straffeloos blijven”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “De dierenwelzijnswet is geen vodje papier. Het  parket van Ieper vindt dat blijkbaar ook en het is een goede zaak dat de verantwoordelijke van het Tielts slachthuis zich voor de rechtbank zal moeten verantwoorden voor de feiten die zich in zijn bedrijf hebben voorgedaan.”

3
rv
3
RV

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ingrid mertens

    Respect voor dieren is nog steeds ver te zoeken!! Van zulke moordenaars wordt men al snel vegetariër, om dit dierenleed te vermijden Een normale mens wordt hier ziek van!

  • jammy cappon

    @maria cools : de bevoegde instanties schieten pas wakker als er klachten zijn. Kontrole vanachter de bureau is veel aangenamer dan onverwachte kontroles ter plaatse. En, meestal worden kontroles nog aangekondigd zodat alles picobello in orde kan zijn.

Lees meer