Archiefbeeld van een aangespoelde walvis in Port Ludlow in de staat Washington.
AP Archiefbeeld van een aangespoelde walvis in Port Ludlow in de staat Washington.

Zeven walvissen in één weekend aangespoeld in Alaska: ondervoed door smeltend zee-ijs

Afgelopen weekend zijn aan de kust van Alaska liefst zeven grijze walvissen aangespoeld. Dat brengt het totaal aantal in de meest noordelijke staat van de VS op 22 dit jaar. Dat meldt de oceaan- en klimaatautoriteit NOAA aan de zender CNN. Aan de hele Amerikaanse westkust klokt het aantal aangespoelde walvissen af op liefst 96. Het is het hoogste aantal sinds het jaar 2000, toen 131 dode dieren werden aangetroffen.

Vier aangespoelde walvissen werden aangetroffen bij het eiland Kodiak, twee bij de stad Egegik en nog een andere bij het eiland Takli. Het stijgend aantal wijst op een onrustwekkende trend en baart mariene biologen steeds meer zorgen, zo meldt CNN nog.

Volgens de oceaan- en klimaatautoriteit NOAA zijn er in Alaska, Washington, California en Oregon dit jaar al 96 grijze walvissen aangespoeld. In de staten Washington en Californië werden met respectievelijk 29 en 37 het meeste aangespoelde walvissen aangetroffen. Mexico volgt de Verenigde Staten met 78 aangespoelde dieren, in Canada werden eind juni acht gevallen genoteerd.

De oorzaak van het ongewone sterftecijfer ligt bij ondervoeding, maar volgens wetenschappers ligt de klimaatcrisis aan de basis van dat probleem. Tijdens de zomer verblijven de walvissen in de buurt van de noordpool, voor ze afzakken richting Mexico om te overwinteren. Maar in het noordpoolgebied zouden de grijze walvissen ondervoed raken. “Ze voeden zich in de zomer met amfipoden (vlokreeftjes of kleine schaaldiertjes, nvdr), maar wanneer het zee-ijs smelt, trekken die verder naar het noorden. Daardoor is er minder om te eten voor de walvissen en kunnen ze niet genoeg vetreserves opbouwen”, klinkt het.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ferdinand Engelbeen

    Tegenwoordig moet alles worden uitgelegd in functie van de klimaatopwarming... In 2000 was er 2 miljoen km2 meer ijs dan in dit jaar en dat ijsoppervlak is al sinds 2007 zo laag. Dus het totaal oppervlak aan ijs heeft niet veel te maken met de problemen van de walvissen van dit jaar. Misschien eens naar de echte oorzaak zoeken?

  • egbert vansteenstraeten

    En wat was 20jaar geleden dan de oorzaak?

Lees meer