2
Getty Images

Zijn kakkerlakken binnenkort onoverwinnelijk?

Kakkerlakken, wellicht een van de meest onbeminde insecten ter wereld, zijn binnenkort misschien onoverwinnelijk. De kleine beestjes zijn inmiddels zo sterk geworden dat de meeste insecticiden geen enkele impact meer hebben. Dat blijkt uit een nieuwe studie die in het vaktijdschrift Scientific Reports verscheen.

Kakkerlakken zijn insecten die voornamelijk voorkomen waar hygiëne te wensen over laat. Ze verschuilen zich in donkere hoekjes, kieren en keukenkastjes. Maar het belangrijkste kenmerk van de bruin gekleurde insecten is dat ze altijd ongewenst zijn.

En wat doen we met ongewenste insecten? Ze bestrijden met insecticiden. Al wordt dat volgens Amerikaanse wetenschappers steeds moeilijker. De kakkerlak - specifiek de Duitse kakkerlak - blijkt resistent te zijn voor vrijwel alle veelgebruikte insecticiden. 

Drie verdelgingsmiddelen 

De Duitse kakkerlak, die een lichaamslengte heeft van slechts 11 tot 13 millimeter en overigens de meest voorkomende soort in België is, werd gedurende zes maanden onderzocht aan de Amerikaanse Purdue University in Indiana. De insecten werden met drie verschillende insecticiden behandeld die elk om de beurt werden toegediend. 

Na zes maanden tijd bleek de populatie kakkerlakken amper geslonken te zijn. Zelfs wanneer de drie insecticiden tegelijk werden toegediend, bleken de insecten weinig onder de indruk te zijn.

100 dagen 

Dat de insecten niet langer gevoelig zijn voor de verdelgingsmiddelen heeft volgens de wetenschappers een logische verklaring. De kakkerlakken leven slechts honderd dagen waardoor ze bijzonder snel sterkere generaties ontwikkelen, generaties die resistent zijn voor insecticiden. En dat is slecht nieuws, want binnenkort zijn kakkerlakkenplagen niet langer te stoppen met chemische bestrijdingsmiddelen. 

2 Voedsel wordt beter in afgesloten kasten en dozen bewaard. Zo kan je vermijden dat je bezoek krijgt van de ongewenste insecten.
thinkstock Voedsel wordt beter in afgesloten kasten en dozen bewaard. Zo kan je vermijden dat je bezoek krijgt van de ongewenste insecten.

Andere bestrijdingsmanieren 

Voor wie alvast de kriebels krijgt en alle donkere hoekjes, keukenkasten en kieren in huis gecontroleerd heeft: er zijn andere manieren om kakkerlakken te bestrijden. De wetenschappers stellen voor dat we chemische verdelgingsmiddelen voortaan beter combineren met innovatieve bestrijdingstechnieken. Gebruik bijvoorbeeld een stofzuiger om de onderkruipers op te zuigen, of gebruik lokdozen. 

Ook preventieve trucs kunnen werken. Zo bewaar je voedsel beter in afgesloten kasten en dozen. Ook afval dient zo goed mogelijk verstopt te worden, in een goed afgesloten container bijvoorbeeld. Verder is het belangrijk om bronnen van water te vermijden. Heb je een lek? Dan repareer je dat best zo snel mogelijk. 

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roger Wellens

    Boorzuur zorg er voor dat de kakkerlakken ondanks dat ze drinken, geen vocht meer kunnen opnemen in hun lichaam en uitdrogen. Ze beginnen in paniek wanhopig rond te rennen tot ze doodvallen. Het werkt zeer zeer goed, je moet wel het onderstaande mengsel 3 maand lang laten staan. Dit omdat er na het verdwijnen van de volwassen kakkerlakken binnen de 2 weken, terug nieuwe uit hun reeds eerder gelegde eitjes komen. Dus geduld, en eventueel meermaals het mengsel verversen.

  • Sébastien Bo

    Zijn er geen natuurlijke vijanden?

Lees meer