Er zijn nog maar 5.000 zwarte neushoorns, waarvan zo’n 2.000 in Zuid-Afrika.
thinkstock Er zijn nog maar 5.000 zwarte neushoorns, waarvan zo’n 2.000 in Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika mag trofeejacht op zwarte neushoorn zo goed als verdubbelen

In Zuid-Afrika mogen voortaan bijna twee keer zoveel zwarte neushoorns gedood worden bij de trofeejacht. 

Dat is beslist op de internationale conferentie over de bescherming van bedreigde soorten in Genève. Door de trofeejacht op te drijven, luidt het argument, komt meer geld in het laatje om de bedreigde soort te beschermen tegen commerciële illegale stroperij. 

Door die praktijken is het aantal zwarte neushoorns in Zuid-Afrika zwaar afgenomen. Wereldwijd zijn er nog zo’n 5.000 exemplaren, waarvan zo’n 2.000 in Zuid-Afrika. 

Steun van Europa

Sinds 2003 mag het land vijf jachtvergunningen per jaar verkopen. Dat mag nu opgetrokken worden naar 0,5 procent van de totale populatie of negen dieren per jaar. Het land belooft alvast om vooral mannetjes te laten doden door trofeejagers, om zo de vrouwtjes die voor  meerdere nakomelingen zorgen te beschermen.

Gabon, Kenia en ngo’s waren tegen, omdat het de al bedreigde soort zal aantasten, maar volgens Zuid-Afrika, gesteund door verschillende Afrikaanse landen en ook de EU, kunnen de opbrengsten van de trofeejacht net dienen om de zwarte neushoorn te beschermen. 

Het land belooft ook het totale aantal vergunningen niet te verkopen als de totale populatie onder een nog meer kritieke grens zakt. 

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Olivier Backaert

    De dood van een dier zou nooit mogen voorkomen uit een trofee... Als reïncarnatie bestaat hoop ik dat jullie, die dit beslissen en uitvoeren, allemaal terug komen als een Neushoorn.

  • Josiane Vermoesen

    Je ziet er al bijna geen meer als je gaat. Zelfs leeuwen heb ik bijna niet gezien. Binnen 10 jaar zit daar geen wild dier meer denk ik en dan.... Geen toeristen armoe pppppfffff

Lees meer