2 In totaal zijn 2.000 gouden munten zoals deze gevonden.
EPA In totaal zijn 2.000 gouden munten zoals deze gevonden.

Duikers stuiten op grootste goudschat ooit in Israël

Amateurduikers hebben voor de kust van Israël een grote partij gouden munten gevonden. Het gaat om de grootste goudschat die ooit in Israël is ontdekt, zo bericht de Britse krant The Guardian vandaag.

De schat bestaat uit tweeduizend gouden munten uit het Kalifaat van de Fatimiden dat tussen 909 en 1171 aan de macht was in de regio. Ales bij elkaar gaat het om negen kilo goud. Deskundigen noemen de vondst "onbetaalbaar".

De duikers vonden de munten in een oude Romeinse haven aan de Middellandse Zee bij Caesarea. Volgens de autoriteiten is het puur toeval dat de duikers op de schat zijn gestuit. 

"In eerste instantie dachten ze dat ze op speelgoedmunten van een spelletje waren gestuit. Pas nadat ze begrepen dat het om echte ging, verzamelden ze meerdere munten en keerden terug naar de kust om de directeur van de duikschool te informeren over hun vondst", aldus de autoriteiten in een verklaring.

2 Een duiker toont een deel van de schat op de bodem van de zee bij de havenstad Caesarea.
EPA Een duiker toont een deel van de schat op de bodem van de zee bij de havenstad Caesarea.

Salarissen

Kobi Sharvit, directeur van de marine-archeologieafdeling van de Israëlische Antiquiteiten Autoriteit, hoopt dat na bestudering van de vondst meer bekend wordt over de herkomst ervan. De boot had vermoedelijk muntstukken aan boord om een betaling te verrichten aan de centrale regering in Egypte.  

"Misschien werden de munten gebruikt om salarissen van het militaire garnizoen van de Fatimiden te betalen. Dat was gestationeerd in Caesarea en beschermde de stad", aldus Sharvit.

Lees meer