Illustratiefoto.
BELGA Illustratiefoto.

Elektrische fietsers sporten even hard als gewone fietsers

Gebruikers van een elektrische fiets werken net zo goed aan hun gezondheid als wie op een gewone fiets rijdt. Dat blijkt uit een grootschalige internationale studie, gefinancierd door de Europese Commissie, waarvoor 10.000 mensen meerdere jaren lang werden gevolgd in zeven Europese steden, waaronder Antwerpen. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag.

Het onderzoek concludeert dat wie met een elektrische fiets rijdt, doorgaans een even zware inspanning levert als reguliere fietsers. De onderzoekers drukken die inspanningen uit in MET's, wat staat voor "Metabolic Equivalent Task" en een maatstaf is voor de hoeveelheid energie die een bepaalde fysieke inspanning kost.

Gewone fietsers gebruiken wekelijks gemiddeld 4.085 MET's, bij de e-fietsers is dat met 4.463 MET's zelfs wat meer.

Meer kilometers

De verklaring: wie elektrisch rijdt, rijdt niet alleen vaker, maar legt doorgaans ook meer kilometers af dan zijn of haar weliswaar wat steviger trappende medefietsers. Een gemiddelde elektrische fietstrip bedraagt 9,4 kilometer, die met een gewone fiets 4,8 kilometer. Dat komt onder meer omdat de elektrische fiets een stevig aandeel heeft vergaard in het woon-werkverkeer, ter vervanging van de auto.

De studie concludeert dat e-bikes gepromoot moeten worden als duurzaam en gezond vervoermiddel. De gezondheidseffecten van fietsen zijn namelijk groot. Voorwaarde is volgens de onderzoekers wel een aangepaste, veilige infrastructuur.

62 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • pascal Buyens

    Waarom allemaal zo nors reageren, het is gewoon één van de beste uitvindingen die ze gedaan hebben, die mensen alleen maar promoten om te bewegen en die domme auto thuis te laten staan. Dus wees eens wa positiever

  • DIRK RASSCHAERT

    Ze doen meer kilometers, maar geen even zware inspanning, dus dikke zever, gans het onderzoek.welk onderzoek? Door wie? Hoeveel testgevallen? 100 of 100000? Al die rimpelcrèmes zijn ook altijd getest, dermatologisch dan nog, maar werken van geen kanten.

Lees meer