Europese onderzoekers betwijfelen nut van biobrandstof

Het is nog maar de vraag of het gebruik van biobrandstoffen in Europa voor een vermindering van de CO2-uitstoot zorgt. Dat staat in een nog niet gepubliceerd rapport van het onderzoeksbureau van de Europese Commissie, het Joint Research Centre. Eerder deze week liet de Europese Commissie al weten van haar twijfels hierover.

Vermindering CO2
De Europese Raad wil dat in 2020 tien procent van de brandstof voor auto's uit biobrandstof bestaat. Biobrandstoffen zijn brandstoffen op basis van gewassen zoals raapzaadolie of palmolie. Als die gewassen in Europa worden verbouwd, zorgt het volgens het rapport inderdaad voor een vermindering van de CO2. Maar in de praktijk is in Europa niet genoeg grond beschikbaar. Daarom moeten de gewassen uit het buitenland worden geïmporteerd, maar het vervoer van die gewassen zorgt weer voor meer CO2-uitstoot.

Een optie is volgens het rapport om landbouwgrond op te offeren zodat de gewassen hier kunnen worden verbouwd. Maar dan zou Europa meer voedsel moeten importeren. Ook dat zorgt weer voor meer CO2-uitstoot.

Bossen
Ook worden volgens het rapport vaak bossen gekapt om plaats te maken voor het verbouwen van de gewassen, een probleem waar al vaak op is gewezen. Omdat bomen CO2 omzetten in zuurstof, zorgt de kap van die bomen ook voor een toename van CO2. Ook komt broeikasgas vrij die onder de grond lag opgeslagen als deze grond wordt verbouwd.

Verbrandingsinstallatie
De onderzoekers zeggen dat de gewassen veel meer energie opleveren als ze worden gebruikt in een biomassaverbrandingsinstallatie om elektriciteit op te wekken. Dat zou twee keer zoveel olie uitsparen als het gebruik van de gewassen als biobrandstof voor auto's.

De Nederlandse milieudefensie zegt blij te zijn met de conclusies. "Wij zeggen al langer dat biobrandstoffen niet de oplossing zijn voor het klimaatprobleem. Het werkt veel beter als we allemaal in een zuinigere auto gaan rijden. Voedsel in de tank stoppen is niet de manier", zegt campagneleider globalisering en milieu Anne van Schaik.

Nieuwe richtlijnen
EU-commissaris van Milieu Stavros Dimas zei eerder deze week al dat het beter is om het doel van tien procent niet te halen dan het doel wel te halen en het milieu te schaden. De problemen die de biobrandstoffen veroorzaken zijn volgens hem groter dan werd gedacht. De EU heeft nieuwe richtlijnen beloofd, waarbij het milieu minder wordt geschaad. De doelstelling van tien procent wordt vooralsnog wel gehandhaafd. (novum/ka)

UNKNOWN

Lees meer