Fietstocht Gent-Keulen levert 37.000 euro op voor onderzoek neuroblastoom

Aan het Gentse Universitair Ziekenhuis is een fietstocht naar Keulen gestart, die de zeldzame kinderkanker neuroblastoom in de kijker wil plaatsen. Via sponsoring werd een bedrag van 37.000 euro opgehaald, zegt het Gentse UZ.

Het evenement Cycling for Children's Cancer (C4CC) werd op gang geschoten door UGent-rector Anne De Paepe en presentator Lieven Scheire. De fietsers lieten zich per kilometer sponsoren naar Keulen, waar tussen 13 en 16 mei een tweejaarlijks internationaal congres rond neuroblastoom wordt georganiseerd.

Neuroblastoom is een zeldzame en vaak dodelijke vorm van kanker bij kinderen. "De huidige behandelingsmethoden voor neuroblastoom blijken voor heel wat kinderen ontoereikend. Bovendien treft de ziekte heel vaak jonge kinderen en geeft de agressieve vorm een overlevingskans van slechts 40 procent.

Onderzoekers willen patiënten een reële inschatting kunnen geven van de overlevingskansen en kunnen bepalen welk type therapie op maat moet opgestart worden. Daarom is het cruciaal dat er fondsen beschikbaar zijn om hun doorgedreven onderzoekswerk te kunnen blijven verderzetten. Dat onderzoek kost handenvol geld, dat noch via de overheid, noch via de farma-industrie beschikbaar is", zegt het UZ Gent.

Lees meer