thinkstock

Geëlektrocuteerde kraai zorgde voor grote bosbrand: Australisch windmolenbedrijf aangeklaagd

3400 hectare werd verwoest

Een Australisch windmolenbedrijf is aangeklaagd voor het veroorzaken van een rampzalige bosbrand eerder dit jaar. Het incident vond plaats in januari in de omgeving van de Australische hoofdstad Canberra nadat een kraai, die werd geëlektrocuteerd door een transmissiekabel, al smeulend op droog gebladerte was gevallen en zo de brand veroorzaakte, waarbij 3400 hectare werd verwoest. De schade zou rond de 20 miljoen Australische dollar (13,5 miljoen euro) bedragen.

Een advocatenkantoor uit Victoria diende bij het hooggerechtshof van New South Wales een groepsklacht in tegen het windmolenbedrijf Infigen Energy Ltd. Volgens de klacht was het bedrijf zich bewust van het risico dat een volgelaanvaring op zijn hoogspanningsinfrastructuur brand kon veroorzaken.

Infigen ontkende vandaag elke aansprakelijkheid met betrekking tot de gestelde schade en zal beroep doen op zijn juristen om de zaak te verdedigen. De hoogspanningskabels, het windmolenpark en het hulpstation zijn eigendom van en worden beheerd door Infigen Energy.

In de klacht wordt beweerd dat het bedrijf op de hoogte was van verschillende soortgelijke incidenten met volgelinslagen op zijn infrastructuur in het verleden, maar heeft verzuimd om maatregelen te nemen tegen de risico's tot na de brand.

Lees meer