4
AFP

Geslaagde noodtest voor ‘Starliner’, de ruimtecapsule van Boeing die astronauten naar het ISS moet brengen

De Starliner, de ruimtecapsule die het Amerikaanse Boeing bouwt om Amerikaanse astronauten naar het ISS te voeren, heeft vandaag een noodtest succesvol doorstaan. 

Tijdens de test van zowat 95 seconden werd nagegaan of de capsule zich in een noodgeval tijdens de lancering snel kan losmaken van de draagraket, zodat de astronauten aan boord veilig kunnen terugkeren naar de aarde.

De capsule was gemonteerd op een klein lanceerplatform in de woestijnbasis White Sands in de Amerikaanse staat New Mexico. Dankzij vier noodmotoren werd Starliner ongeveer 1.300 meter de lucht in gekatapulteerd, waarna ze met behulp van parachutes weer op de aarde landde. Op die manier werd een noodsituatie gesimuleerd. "Volgens de eerste indicaties was de test een succes", aldus Boeing.

Volgens de huidige planning zou er op 17 december een - onbemande - testvlucht plaatsvinden van de Starliner naar het ruimtestation ISS. Maar die datum werd al meermaals verschoven. Mogelijk zouden in 2020 de eerste bemande vluchten kunnen plaatsvinden.

4
AP

SpaceX

Boeing is een van twee ondernemingen die door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn aangeduid om ruimteschepen te bouwen die zullen worden ingezet tussen de aarde en het ISS. De tweede is SpaceX, waarvan de Crew Dragon in maart een succesvolle onbemande testvlucht naar het ISS ondernam.

Sinds het einde van de Space Shuttle in 2011 voeren de Amerikanen geen eigen bemande ISS-ruimtevluchten meer uit. Sindsdien zijn Amerikaanse astronauten voor missies in het ISS aangewezen op de Russische Sojoez als transportmiddel.

4
AP
4
AP

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Steven Hamerlinck

    Volgens Boeing idd geslaagd, volgens NASA gefaald omdat slechts 2 v/d 3 parachutes openden na de initiële remparachute. Boeing stelt dat 2 v/d 3 “binnen de veiligheidsparameters” valt, uiteraard zouden ze anders reageren indien het om de SpaceX dragon capsule zou gaan. Als ik me goed herinner moeten ze 10 succesvolle testen afleggen vooraleer ze groen licht krijgen, de Dragon capsule van SpaceX is met hun verbeterde parachutesysteem intussen al aan de 2de of 3de test bezig

  • Robby Smet

    Volgens Boeing was de test een succes. Benieuwd of Nasa daar met akkoord is aangezien 1 van de 3 parachutes niet open ging. Wordt waarschijnlijk vervolgd.

Lees meer