Outdoorjassen en -schoenen bevatten waterdichte membranen zoals Gore-Tex.
thinkstock Outdoorjassen en -schoenen bevatten waterdichte membranen zoals Gore-Tex.

Gore-Tex gaat overstag: geen PFK's meer in uw regenjas

Gore-Tex, het bekendste merk van waterdichte membranen in outdoorkleding, bant het gebruik van de erg omstreden PFK's (perfluorkoolstoffen). De kans is groot dat ook andere merken nu volgen en hun productie opschonen.

Membranen zoals Gore-Tex zijn niet meer weg te denken uit onze skikledij, outdoorjassen en schoenen. Ze zijn waterdicht en toch ademend, maar ook omstreden omdat ze perfluorkoolstoffen bevatten.

PFK's breken bovendien moeilijk af. Ze verspreiden zich overal ter wereld en zijn ontdekt in afgelegen bergstreken en zelfs in de lever van ijsberen. Steeds meer wandelaars, joggers, klimmers en skiërs sloten zich daarom aan bij een campagne van Greenpeace, om outdoormerken te overtuigen de stoffen niet langer te gebruiken.

Van de omstreden PFK's is bekend dat ze kankerverwekkend zijn of de voortplanting en het hormoonsysteem verstoren

2020

Gore Fabrics, het bedrijf achter Gore-Tex, geeft nu toe aan de druk en belooft tegen 2020 geen PFK's meer te gebruiken. Het deed de aankondiging gisteren op de grootste outdoorbeurs ter wereld in München.

Het bedrijf zal tegen eind 2020 de stoffen bannen uit 85 procent van het gamma, waaronder membranen voor jassen, schoenen, handenschoenen en accessoires. Drie jaar later moeten de stoffen verdwenen zijn uit de hele productieketen. "Samen met onze leveranciers hebben we ons voorgenomen deze doelstellingen te halen via een agressief innovatieprogramma", zegt Christian Langer van Gore. "We zullen nieuwe waterdichte materialen en membranen ontwikkelen."

Het bedrijf zet daarvoor in op verschillende pistes, en wil eind volgend jaar al de eerste PFK-vrije producten in de winkelrekken hebben.

Overwinning

"Dit is een overwinning voor alle natuurliefhebbers", zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace. "Sinds het begin van onze campagne hebben honderden duizenden outdoorsportliefhebbers samen met ons online gestreden om deze merken aan te sporen geen PFK's meer te gebruiken."

Merken als Vaude en Fjällräven hadden eerder al beslist om PFK's te weren. Grote merken als The North Face en Mammut blijven de stoffen voorlopig wel nog gebruiken, maar met een invloedrijke speler als Gore-Tex lijkt de omslag echt ingezet. "We zijn er nog niet," zegt Thijs. "Maar de ongelooflijke versnelling op weg naar een buitensportsector zonder gevaarlijke PFK's bewijst dat een sector op relatief korte tijd kan worden getransformeerd - als de voornaamste actoren bereid zijn om samen verantwoord te handelen."

Grote merken als The North Face en Mammut blijven de stoffen voorlopig wel nog gebruiken, maar met een invloedrijke speler als Gore-Tex lijkt de omslag echt ingezet

Lees meer