2 “Deze vindplaats opent een nieuw hoofdstuk in het onderzoek naar kindoffers in de oude wereld.”
John Verano (2019) “Deze vindplaats opent een nieuw hoofdstuk in het onderzoek naar kindoffers in de oude wereld.”

Exclusief voor abonnees

Grootste kinderoffer uit Zuid-Amerikaanse geschiedenis ontdekt

Meer dan 140 kinderen en tweehonderd dieren werden rond 1450 in één keer geofferd in het huidige Peru. Het offer was mogelijk een reactie op extreem slecht weer, veroorzaakt door El Niño.

Een vondst van vele honderden kinderbotten aan de noordkust van Peru wijst op een grootschalig kinderoffer, het grootste uit de Zuid-Amerikaanse geschiedenis dat ooit is ontdekt. Archeologen groeven overblijfselen op van meer dan 140 kinderen en 200 jonge kameelachtigen, zoals lama’s, die halverwege de 15de eeuw werden geofferd in het Chimú-rijk. Dat langgerekte rijk in de Andes werd geplaagd door hevige regenbuien en overstromingen en mogelijk was het offer een poging om daaraan een einde te maken.

In de Andes zijn eerder dieren- en mensenoffers gevonden, ook van kinderen. Maar de schaal van dit kinderoffer is ongekend. 

Je hebt 24% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Koenraad Praille

    Tja,... als hongersnood dreigt dan was het misschien de humaanste manier om je dierbare en meest kwetsbare te behoeden voor veel leed,...

Lees meer