thinkstock

Het jaar waarin je geboren bent bepaalt je risico op griep

Onderzoekers hebben ontdekt hoe het komt dat niet iedereen ziek wordt bij een uitbraak van de griep. Alles wordt bepaald door de allereerste griepaanval die een kind doormaakt, want voor dat type zal het voor de rest van zijn leven immuun zijn. Dat is te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Er bestaan verschillende varianten van het griepvirus en sommige daarvan zijn afkomstig van dieren, denk maar aan de vogelgriep. Wetenschappers stelden vast dat de twee vaakst voorkomende types - H5N1 en H7N9 - niet bij iedereen hetzelfde effect hadden en dat er grote verschillen waren op het vlak van leeftijd als mensen ermee in contact kwamen.

Evolutiebioloog James Lloyd-Smith van de universiteit van Californië ging samen met zijn collega's op zoek naar waar dat aan kon liggen. Ze stelden vast dat het type H5N1 vooral zwaar toesloeg bij kinderen en jonge volwassenen, terwijl type H7N9 vooral slachtoffers maakte bij ouderen.

Kanteljaar
Het kanteljaar bleek 1968 te zijn. Wie vóór 1968 geboren was, bleek als kind in contact te zijn gekomen met griepvirussen van hetzelfde subtype als H5N1, waardoor ze daarvoor veel minder vatbaar waren. Wie erná geboren was, bleek als kind geconfronteerd te zijn met virussen van hetzelfde subtype als H7N9, waardoor ze niet of veel minder ziek werden als H7N9 uitbrak. Procentueel bleken ze telkens voor 75 procent beschermd tegen een zware infectie en voor 80 procent tegen een dodelijke.

Voorspellen
Dankzij de ontdekking zou het mogelijk kunnen worden om te voorspellen wie (qua leeftijd) de grootste risicopatiënten zijn bij de uitbraak van een bepaalde griepvariant en welke de maatregelen zijn die dan best worden genomen om de epidemie in te dijken en het aantal slachtoffers te beperken.

Lees meer