2 Thunberg had vrijdag een ontmoeting met de Amerikaanse oud-president Barack Obama tijdens haar verblijf in de VS.
OBAMA FOUNDATION via REUTERS Thunberg had vrijdag een ontmoeting met de Amerikaanse oud-president Barack Obama tijdens haar verblijf in de VS.

Exclusief voor abonnees

Hoe Greta Thunberg (15) kon uitgroeien van een schuwe scholier tot een mediagenieke Cassandra met superpower

Vandaag staken en demonstreren wereldwijd miljoenen mensen voor het klimaat. De basis voor deze klimaatstaking werd een jaar geleden gelegd door de Zweedse tiener Greta Thunberg. Wat maakt haar zo succesvol? Een verklaring in vijf archetypen.

1. Meisje

Greta Thunberg, een schuw 15-jarig schoolmeisje met een vlecht, ging augustus vorig jaar op een vrijdag in haar eentje met een kartonnen bord voor het Zweedse parlement in Stockholm zitten en begon een wekelijkse ‘schoolstaking voor het klimaat’ (motto: waarom zou je leren als de wereld naar de kloten gaat?). Een jaar later heeft ze al 2 miljoen schoolstakers geïnspireerd in 135 landen, en als boegbeeld van de klimaatbeweging zowel het Europees Parlement, het Amerikaanse Congres als de Verenigde Naties toegesproken.

Thunberg is het symbool geworden van de jonge generatie die geen schuld heeft aan de opwarming van de aarde, maar er het meest onder zal lijden.

Je hebt 17% van dit artikel gelezen

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Nick Lersberghe

    @Chris Alpaerts CO2 is inderdaad nodig bij fotosynthese, maar dat is echt volledig naast de kwestie. Dat is als zeggen dat een mens niet kan verdrinken omdat we water nodig hebben om te overleven. Waterdamp is ook een broeikasgas, maar dat maakt uiteindelijk deel uit van de watercyclus. Een teveel aan CO2 kan niet zo makkelijk opgevangen worden.

  • Chris Alpaerts

    Ik word letterlijk ziek van heel die co2 hoax. De media en de kuddeschapen slikken dit blindelings. Heeft iemand van jullie ooit de moeite genomen om ‘broeikasgassen’ op te zoeken? Blijkbaar niet. CO2 is onontbeerlijk voor de planten (en bomen) op onze planeet. Want iedereen blijkt blind voor hét grootste broeikasgas op onze planeet: waterdamp! Maar dat is niet belastbaar hé...

Lees meer