4
AP

Hoeveelheid noordpoolijs bereikt nieuw dieptepunt voor januari

IJs in Noordelijke IJszee had vorige maand oppervlakte van 13,06 miljoen vierkante kilometer

Het noordpoolijs bereikte vorige maand een nieuw dieptepunt. Ook aan de Zuidpool zat het ijs dicht bij een record.

Het ijs in de Noordelijke IJszee had vorige maand een oppervlakte van 13,06 miljoen vierkante kilometer. Dat is een nieuw dieptepunt voor januari. Het zat 110.000 vierkante kilometer onder het vorige record, dat vorig jaar werd geregistreerd. Begin jaren 1980 had het zee-ijs nog een oppervlakte van meer dan 15 miljoen vierkante kilometer.

4 De dikte van het poolijs van de maanden januari van 1979 tot 2018. De blauwe lijn toont het lopend gemiddelde aan.
National Snow and Ice Data Center De dikte van het poolijs van de maanden januari van 1979 tot 2018. De blauwe lijn toont het lopend gemiddelde aan.

Klimaatverandering

Het smeltseizoen eindigt elk jaar in september. Nadien begint het ijs weer toe te nemen. Maar door de klimaatverandering smelt er steeds meer ijs en komt er steeds moeilijker weer ijs bij. Het gaat om een afname van 3,3 procent per decennium.

Januari 2018 was wat dat betreft geen uitzondering, alleen ging het nu nog iets moeizamer. “Het patroon dat in de voorgaande maanden te zien was, zette zich door”, zegt het Amerikaanse ijsdatacentrum NSDIC. De luchttemperatuur boven de Noordelijke IJszee was vorige maand minstens 3 graden celsius hoger dan gemiddeld.

Ook aan de Zuidpool had het ijs het vorige maand moeilijk. Alleen vorig jaar werd er nog minder januari-ijs gemeten. De wetenschappers begrijpen de ijssituatie aan de Zuidpool niet goed, want de luchttemperatuur zat er dicht bij of zelfs onder het gemiddelde voor de periode 1981-2010. 

4 De afwijking in gemiddelde luchttemperatuur boven het poolgebied. Hoe roder, hoe groter de afwijking.
NSIDC courtesy NOAA/ESRL Physical Sciences Division De afwijking in gemiddelde luchttemperatuur boven het poolgebied. Hoe roder, hoe groter de afwijking.
4
AFP

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ingrid mertens

    Met dank aan Trump en onze Schauvliege Die er alles aan doen om de natuur nog verder te vernietigen! Geen enkele boom of bos en inwoners zijn nog veilig voor Schauvliege! En dan maar klagen dat de luchtkwaliteit niet goed is in België?!! Wij hebben als inwoners blijkbaar niets te zeggen !!!

  • Marco Maerten

    Het aantal klimaatontkenners (opwarming veroorzaakt door de mens),bereikt helaas weer een nieuw hoogtepunt.Wat argumentjes bijeen sprokkelen en aan elkaar plakken en zo een eigen 'wetenschappelijke' visie erop nahouden..zo doorzichtig!

Lees meer