2 Links een illustratie van een homo erectus, rechts een moderne mens.
ShutterStock Links een illustratie van een homo erectus, rechts een moderne mens.

Homo erectus was eerder gedrongen volgens nieuwe studie

Een studie onder leiding van twee paleoantropologen in Spanje geeft aan dat de homo erectus gedrongen was en niet slank zoals wetenschappers tot nu toe dachten. Dat heeft de Franstalige universiteit ULB dinsdag meegedeeld. Benoit Beyer, een vorser van deze Brusselse universiteit, is coauteur van de studie.

Omdat hij lange afstanden liep, werd gedacht dat de homo erectus eerder mager gebouwd was. Maar de interdisciplinaire studie onder leiding van Markus Bastir van het natuurhistorische museum van Madrid en Daniel García Martínez van het nationaal centrum voor onderzoek naar menselijke evolutie in Burgos toont nu het tegendeel aan. "Onze resultaten wijzigen de inzichten over de homo erectus", legt Bastir uit. "Zijn thorax was bredere en volumineuzer dan die van de hedendaagse mens." 

Borstkas

"De borstkas van de homo erectus lijkt meer op die van een gedrongen mens zoals de neanderthaler", voegt García Martínez toe. Zijn conclusies steunen op de analyse van de borstkas van het skelet van een bekende homo erectus, de Turkanajongen, het meest volledige skelet van een voorouder dat tot dusver werd teruggevonden.


Het skelet is 1,5 miljoen jaar oud en werd ten westen van het Turkanameer in Kenia blootgelegd. Benoit Beyer vergelijkt in een video de ademhaling van de Turkanajongen met de ademhaling van de moderne mens.

De resultaten van het onderzoek verschenen maandag in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

2 De resten van de Turkanajongen in een museum in Kenia.
AFP De resten van de Turkanajongen in een museum in Kenia.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer