UNKNOWN

Honderdduizenden Brazilianen op de vlucht voor overstromingen

Het noordoosten van Brazilië wordt door een van de ergste waterrampen van de afgelopen decennia geteisterd. Een miljoen mensen is door de overstromingen in de als "armenhuis" van Brazilië geldende regio getroffen. Sinds het begin van de hevige regenval begin april kwamen in acht deelstaten al meer dan 40 mensen om het leven; meer dan 275.000 mensen zijn op de vlucht voor het overtollige water.

Hele landstreken zijn door het water overspoeld, duizenden huizen werden geëvacueerd. Leger en hulporganisaties zijn in het hoogwatergebied ingezet. Een eind aan de overvloedige regenval is volgens meteorologen nog niet in zicht.

Verplaatsen met kano
Het ergst getroffen zijn de deelstaten Ceara, Maranhao, Amazonas en Bahia, waar in totaal 34 mensen om het leven zijn gekomen. Maar ook in de kleine deelstaat Sergipe werden volgens de media intussen twee sterfgevallen gemeld. Een 39-jarige man kwam om toen zijn auto door het wassende water werd meegesleurd en in de hoofdstad Aracaju verdonk een achtjarig meisje in het snelstromende water. Vele van de in totaal 340 door het hoge water getroffen steden hebben de noodtoestand afgekondigd. De 18.000 inwoners tellende stad Trizidela do Vale aan de Mearimstroom in de deelstaat Maranhao staat voor 90 procent onder water. Verplaatsingen kunnen enkel nog met kano's gebeuren.

Op de vlucht
"Het leven gaat voort, maar de meubels blijven wel achter", klaagde de 62-jarige gepensioneerde Antonia Feitosa, die met haar beide zonen en kleindochter al vijf keer moest verkassen en momenteel in een school in Bacabal, ongeveer 225 kilometer van Maranhao's hoofdstad Sao Luis, tijdelijk is ondergebracht. In Sao Luís werd vorige maand de zwaarste neerslag van de afgelopen 24 jaar in de maand april gemeten. "In Maranhao en Piaui daalt het waterpeil nog niet", zei een woordvoerster van de civiele bescherming, die vreest dat het aantal slachtoffers nog zal oplopen.

Reddingswerken
De reddingswerken draaien momenteel op volle toeren, maar worden door de aanhoudende regenval bemoeilijkt. Vliegtuigen van de luchtmacht brengen medicamenten, voedsel, drinkwater, waterfilters en muskietennetten naar de getroffen gebieden, waar wegens het vochtige en warme klimaat het gevaar voor besmettelijke ziekten groot is. De hulporganisatie Caritas International heeft haar hulp voor de slachtoffers uitgebreid. Een 20.000 mensen zullen in noodverblijven met zeep, kookgerei, gasflessen en hangmatten bevoorraad worden. Daarvoor stelt Caritas International 100.000 euro ter beschikking. (belga/gb)

Lees meer