2
iStock

Hulporganisaties slaan alarm: honger rukt op in Zuidelijk Afrika, vooral kinderen hard getroffen

Klimaatverandering is centrale drijfveer voor toenemende voedselonzekerheid

In negen landen in het zuiden van Afrika kampen nu al meer dan elf miljoen mensen met voedselonzekerheid door de droogte en klimaatverandering. En dat aantal zal nog groeien in de volgende maanden, waarschuwen hulporganisaties.

In Zimbabwe kampen 3,58 miljoen mensen met kritieke of acute honger, in Zambia 2,3 miljoen. In Mozambique maakten twee opeenvolgende cyclonen de situatie bijzonder prangend: 1,6 miljoen mensen lijden er honger door de mislukte oogsten en de vernielingen. Ook in het zuiden van Madagaskar en Angola rukt de honger op.

De cijfers staan in een gemeenschappelijk rapport van het Wereldvoedselprogramma, Unicef en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO)

Klimaatverandering

Volgens de organisaties is de klimaatverandering de centrale drijfveer voor de toenemende voedselonzekerheid in de regio, zowel door aanhoudende droogte als door overstromingen. Uit de cijfers blijkt dat kinderen extra hard getroffen worden, vooral in de armere delen van de maatschappij.

Het westen en centrum van de regio kreeg bijzonder weinig neerslag en kreunt onder de aanhoudende droogte. Namibië kreeg het minste regen in 35 jaar, waardoor 40 procent van de bevolking kampt met voedselonzekerheid.

In de ergst getroffen gebieden staan heel wat publieke waterpunten droog, waardoor gezinnen, ziekenhuizen en scholen zonder water komen te zitten.

2 Het Karibameer is het voorbije jaar met 7,5 meter gedaald, en is nog maar voor 16 procent gevuld.
iStock Het Karibameer is het voorbije jaar met 7,5 meter gedaald, en is nog maar voor 16 procent gevuld.

Waterreserves slinken

De aanhoudende droogte doet ook de waterreserves snel slinken. Lake Kariba, een cruciale reserve voor Zambia en Zimbabwe, daalde het voorbije jaar met 7,5 meter en is nu nog maar voor 16 procent gevuld.

De gevolgen voor de landbouw zijn ingrijpend: sinds 2012 zijn er maar twee geslaagde oogsten geweest, en grote delen van de regio moeten zich nog herstellen van het klimaatfenomeen El Niño in de jaren 2015 en 2016.

De oogst zal dit jaar naar schatting 7 procent lager liggen dan vorig jaar, met de grootste verliezen in Mozambique, Zuid-Afrika, Zambia en Zimbabwe.

Ondervoeding

Hoewel Zuidelijk Afrika nog niet dezelfde acute ondervoeding kent als Oost-Afrika vormt elke toename van voedselonzekerheid een extra druk op de gezinnen. Het doet ook de druk toenemen op de al overbevraagde gezondheidssystemen in de landen.

In Mozambique bijvoorbeeld hebben naar schatting 67.500 kinderen nood aan een behandeling door ondervoeding, van wie 6.500 kinderen voor acute ondervoeding. Er zijn ook al 250 gevallen van vitamine B3-tekort in de provincie Sofala, die het zwaarst werd getroffen door cycloon Idai.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • michael baeyens

    Als ze ginder weten dat ze hun eigen kinderen niet kunnen onderhouden , zouden ze er misschien ook minder kunnen maken?! Pak de problemen eens aan bij de oorsprong; in dit geval ongelimiteerd kweken! In België/Europa zelfde probleem trouwens, mensen denken niet na vooraleer ze kinderen maken , een echte schande! Hebben jullie het zo al eens bekeken?

  • Mario Tersago

    In plaats van een asielbeleid, zou men beter al dat geld pompen in deze landen, ontwikkeling en technologie om meer kans te maken op succesvolle gewassen/oogsten. Nee liever brandhaardjes blussen op eigen grond, dan de bron aanpakken..

Lees meer