2 In 1918 kende de vulkaan Katla zijn laatste grote uitbarsting. Hij spuwde toen vijf weken lang as.
geographyblog.eu In 1918 kende de vulkaan Katla zijn laatste grote uitbarsting. Hij spuwde toen vijf weken lang as.

IJslandse vulkaan loost grote hoeveelheden CO2: uitbarsting verwacht

De IJslandse vulkaan Katla staat mogelijk voor een uitbarsting. Een team van Britse en IJslandse wetenschappers heeft vastgesteld dat de vulkaan een grote hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) uitstoot. "Deze emissies wijzen op significante activiteiten binnen de vulkaan", zei vulkanologe Evgenia Ilyinskaya van de Universtiteit van Leeds op de IJslandse omroep RÚV. 

De Katla ligt in het zuiden van IJsland, 20 kilometer ten oosten van de Eyjafjallajökull, waarvan de uitbraak in 2010 al het luchtverkeer over de Noord-Atlantische Oceaan tot stilstand bracht.

De Katla barstte voor het laatst uit in 1918. Historisch gezien gebeurt dit elke 40 tot 80 jaar. "De Katla is te laat", aldus Sara Barsotti van het Icelandic Meteorological Bureau. "We weten wel dat hij uitbreekt, maar niet wanneer". Bij een eruptie kan as tot 30 kilometer in de atmosfeer worden geslingerd. 

Tot dusver hebben geologen in IJsland geen alarmerende veranderingen gevonden in de dagelijkse metingen van de Katla. Maar de hoge CO2-incidentie werpt nu een nieuw licht op de zaak, zegt Barsotti. Om deze hoeveelheid gas vrij te maken, moet er magma zijn opgebouwd. 

2 De Katla en de Eyjafjallajokull, die in 2010 voor heel wat ellende zorgde, liggen vlak bij elkaar. De Katla is potentieel gevaarlijker.
Kos De Katla en de Eyjafjallajokull, die in 2010 voor heel wat ellende zorgde, liggen vlak bij elkaar. De Katla is potentieel gevaarlijker.

De metingen zijn gedaan per vliegtuig. Barsotti stelt dat dit soort metingen vanuit een vliegtuig relatief nieuw is. Met de huidige metingen kan niet worden gezegd of de emissies stabiel zijn of zijn toegenomen.

Ilyinskaya waarschuwt evenwel: "We moeten de Katla in de gaten houden".  "Van andere vulkanen in Hawaii en Alaska is bijvoorbeeld bekend dat ze de CO2-uitstoot weken of jaren voor de uitbarsting doen toenemen."

De Katla is niet de enige vulkaan die IJslandse vorsers in het oog houden. Ook de Hekla en de Öræfajökull kunnen elk moment uitbreken.

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • dirk de smet

    gasten in brussel het is de moment om tax te heffen!!!!!

  • Johan Apatride

    Lap, als die ontploft zullen we 2 heel zware winters hebben

Lees meer