Indrukwekkende test laat zien dat SpaceX Falcon 9-raket kan hergebruiken

Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft onderzocht of een gebruikte raket opnieuw kan ingezet worden voor een nieuwe ruimtemissie. Het bedrijf van Elon Musk liet de eerste trap van een 'tweedehands' Falcon 9-raket 2,5 minuten lang op vol vermogen ontbranden, iets wat indrukwekkende beelden oplevert.De periode van twee minuten en dertig seconden is ongeveer gelijk aan de tijd die nodig is om de raket tijdens een ruimtemissie te laten ontbranden. Omdat alles schijnbaar succesvol verloopt, lijkt SpaceX voor het eerst te hebben aangetoond dat het daadwerkelijk zijn raketten kan hergebruiken.

Landingen

De bewuste Falcon 9-raket werd eerder dit jaar gebruikt voor een missie waarbij een Japanse communicatiesatelliet in een baan om de aarde werd gebracht. Achteraf slaagde SpaceX erin om de eerste trap van de raket op een droneschip op zee te laten landen. Dat kunstje wist het bedrijf overigens al verscheidene malen te herhalen, al is een gebruikte raket nog niet eerder opnieuw de ruimte in gestuurd. Ondanks de successen gaat het landen nog steeds wel eens fout, zo bleek bij een ontploffing vorige maand.

Kosten drukken

Of SpaceX de geteste raket daadwerkelijk opnieuw de lucht in wil sturen is nog onduidelijk. Wel wordt al geruime tijd gewerkt aan het hergebruik van raketten, omdat dit de kosten van ruimtemissies aanzienlijk kan verlagen. Daarbij krijgt SpaceX overigens concurrentie van andere bedrijven. Zo slaagde Blue Origin van Amazon-oprichter Jeff Bezos er meermaals in een raket weer op Aarde te laten landen. Wel richt Blue Origin zich voornamelijk op ruimtevluchten voor menselijke passagiers, waar SpaceX vooralsnog voornamelijk mikt op vrachtvervoer naar het internationale ruimtestation. 

Een Falcon 9-lancering vanop Cape Canaveral.
AP Een Falcon 9-lancering vanop Cape Canaveral.

Lees meer