Getty

Exclusief voor abonnees

Is een aardbeving mogelijk op Mars? NASA onderzoekt het met hulp van Belgische wetenschappers

Zaterdag wordt door NASA de ruimtesonde InSight gelanceerd op Mars, die onder meer op zoek gaat naar mogelijke aardbevingen op de planeet. Ook de Belgische wetenschappers Véronique Dehaut en Bart Van Hove van de Koninklijke Belgische Sterrenwacht zijn bij deze missie betrokken. "Mars kan ons heel wat bijbrengen over de klimaatverandering op onze planeet."

Het oppervlak van de rode planeet, de stenen, mineralen en de dampkring rond Mars werden eerder al uitgebreid bestudeerd. Met InSight zal voor het eerst de planeet ook inwendig geanalyseerd worden. "In tegenstelling tot eerdere missies - die vaak met mobiele rovers gebeuren - is InSight een platform dat wordt neergezet op Mars en niet beweegt," legt Bart Van Hove van de Koninklijke Belgische Sterrenwacht uit, die de vlucht van de sonde vanop aarde naar Mars vanuit Brussel zal analyseren. 

Je hebt 29% van dit artikel gelezen

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • mich lee

    Er is geen platentectoniek. Hoe zouden die aardbevingen dan ontstaan?

  • Pieter De Koninck

    Al die reacties van "kijk is eerst dat het op aarde goed gaat" Man man man Jullie moeten toch echt is verder kijken dan jullie neus lang is

Lees meer