2 In de jaren ’30 kampten de VS bijna tien jaar lang met hittegolven en stofstormen.
iStock In de jaren ’30 kampten de VS bijna tien jaar lang met hittegolven en stofstormen.

Kans op verwoestende stofstormen in de VS meer dan verdubbeld door klimaatverandering

De kans op een Dust Bowl, een periode van verwoestende stofstormen in de Verenigde Staten, is door de klimaatverandering meer dan verdubbeld, zeggen onderzoekers. De laatste keer dat dit gebeurde, was tijdens de Grote Depressie in de jaren 1930.

In de jaren ’30 kampten de VS bijna tien jaar lang met hittegolven en stofstormen in de Great Plains, een gebied dat zich uitstrekt van de staat Texas in het zuiden tot in Canada in het noorden. Landbouwgrond werd in die periode onbruikbaar en tienduizenden boerengezinnen moesten elders op zoek naar werk en eten.

2 De Great Plains is een gebied dat zich uitstrekt van de staat Texas in het zuiden van de VS, tot in Canada in het noorden.
Wikimedia De Great Plains is een gebied dat zich uitstrekt van de staat Texas in het zuiden van de VS, tot in Canada in het noorden.

Zeldzaam verschijnsel

“De hittegolven van de Dust Bowl in de jaren ’30 waren zeer zeldzame verschijnselen die we ongeveer eens in de honderd jaar verwachtten”, zegt Tim Cowan, onderzoeker aan de Universiteit van Southern Queensland in Australië, de hoofdauteur van de studie. “Met de huidige uitstootniveaus van broeikasgassen is de kans op dit verschijnsel echter meer dan verdubbeld en kan het zich ongeveer eens in de veertig jaar voordoen.”

Zelfs in de jaren ’30 was de vingerafdruk van de opwarming waarneembaar, zeggen de onderzoekers, hoewel de impact op het weer en het klimaat toen extreem klein waren.

Nu is door de mens veroorzaakte opwarming volgens hen overduidelijk, en zijn de potentiële gevolgen daarvan ook veel ernstiger. “Als extreme hittegolven en droogte de vegetatie reduceren zoals in de jaren 1930, kunnen hittegolven als gevolg daarvan nog sterker worden en de wereldwijde voedselvoorraden bedreigen”, zegt Frederieke Otto, directeur van het Environment Change Institute van de Universiteit van Oxford in het Verenigd Koninkrijk.

“Dit scenario is waarschijnlijker dan ooit, en daarom moeten we snel ambitieuzere aanpassings- en mitigatieplannen ontwikkelen en implementeren.”

Lege graanschuren

Otto baseert haar waarschuwing onder meer op ondersteunende data uit onderzoek dat werd gepubliceerd in maart. Daaruit bleek dat bij droogte die meerdere jaren overspant, zoals tijdens de Dust Bowl, de Amerikaans graanschuren leegraken. Dat zou ook gevolgen hebben voor het wereldvoedselsysteem.

Als zo’n droogteperiode zijn vierde jaar ingaat, is de Amerikaanse export gehalveerd en heeft het land 94 procent van zijn reserves uitgeput, berekenden de onderzoekers.

Het jaar 1936 staat nog steeds in de boeken als het heetste jaar in de Verenigde Staten, maar de temperaturen in zomer lopen er steeds hoger op. De gemiddelde wereldwijde oppervlaktetemperatuur, inclusief die van oceanen, is sinds het pre-industriële tijdperk gestegen met 1,1 graden Celsius.

Lees ook:

Droogste start van zomerseizoen in 119 jaar: “Oorlog om water is niet uitgesloten” (+)

Zon of regen? Weermannen geven advies over welke weerapp je het best gebruikt (+)

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marco Maerten

    Kris,stofstormen is slechts één van de kenmerken van klimaatopwarming en waar u over spreekt,gaat over stofstormen die eerder regionaler waren,nu komen ze steeds veelvuldiger op meer continenten tegelijk voor.

  • Kris Platteau

    Nochtans waren er veel meer in het begin van vorige eeuw, en toen was er van klimaatopwarming nog geen sprake.

Lees meer