Een artist's impression van komeetlander Philae
AFP Een artist's impression van komeetlander Philae

Komeetlander Philae neemt contact op met aarde

De komeetlander Philae die sinds november vorig jaar op 67P/Churyumov-Gerasimenko staat, heeft eindelijk contact opgenomen. Zaterdagavond om half elf werden 300 datapakketjes ontvangen door ESA's vluchtleidingscentrum in het Duitse Darmstadt, meldt de ruimtevaartorganisatie in haar blog.

De kleine lander die in november vorig jaar afdaalde naar komeet 67P, moest na enkele dagen in slaap worden gebracht omdat zijn accu's leeg waren geraakt. Dat kwam doordat de zonnepanelen nauwelijks licht vingen, vermoedelijk doordat Philae in een spelonk was geland.

Doordat de komeet waarop hij staat steeds dichter bij de zon komt, heeft het invallende licht momenteel voldoende kracht om de accu's bij te laden. De zonnepanelen moeten minimaal 20 watt vermogen leveren om hem in staat te stellen contact te leggen met Rosetta, die om de komeet cirkelt. Uit de verstuurde data blijkt dat er momenteel 24 watt wordt opgewekt. 'De lander is gereed voor onderzoek', aldus missieleider Stephan Ulamec van de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR.

85 seconden

Lang heeft het contact niet geduurd: slechts 85 seconden was sprake van communicatie. Uit de verstuurde data blijkt dat de lander al eerder wakker is geweest, maar nog niet in staat was om data te versturen. Er zitten nog achtduizend datapakketjes in het geheugen van Philae die verstuurd moeten worden. Daarmee hopen de ruimtevaartwetenschappers te kunnen achterhalen wat er zich de afgelopen dagen heeft afgespeeld op de komeet.

Eerdere pogingen om contact te leggen met Philae mislukten tot nu toe. Ruimtevaartorganisatie ESA heeft tot op heden niet kunnen vaststellen waar de lander precies staat, maar nu het apparaat ter grootte van een wasmachine signalen uitzendt, moet dat makkelijker worden.

Ruimtevaartorganisatie ESA heeft tot op heden niet kunnen vaststellen waar Philae precies staat

Lees meer