2 Illustratie.
photo_news Illustratie.

Luchtvervuiling in steden even slecht als roken van 20 sigaretten per dag

Volgens een onderzoek aan de universiteit van Washington zou de blootstelling aan slechte luchtkwaliteit dezelfde negatieve impact hebben op de longen als jarenlang intensief roken. Aangezien chronische longziekten wereldwijd de derde grootste doodsoorzaak zijn, willen de auteurs dat er maatregelen worden genomen.

De wetenschappers aan de universiteit van Washington onderzochten in totaal 7.071 personen van 45 tot 84 jaar in zes verschillende steden in de Verenigde Staten. Gedurende tien jaar werd hun longkwaliteit gemeten en berekenden de onderzoekers de aanwezigheid van de vier belangrijkste verontreinigende  stoffen (fijne stofdeeltjes, stikstofdioxide, koolstof en ozon) in hun directe leefomgeving. 

De onderzoekers stelden vast dat er in gebieden met verhoogde luchtvervuiling een toename van emfyseem (een chronische longziekte die ontstaat door het inademen van giftige stoffen) waarneembaar was. Hierbij zouden hoge ozonconcentraties de grootste negatieve impact op de longkwaliteit hebben. Volgens de auteurs was het effect van luchtvervuiling op de longen vergelijkbaar met  het roken van 20 sigaretten per dag gedurende 29 jaar.

2 Slechte luchtkwaliteit heeft dezelfde negatieve invloed op de longen als intensief roken, stellen onderzoekers vast.
iStock Slechte luchtkwaliteit heeft dezelfde negatieve invloed op de longen als intensief roken, stellen onderzoekers vast.

Dokter Kaufman, die meewerkte aan het onderzoek, is verbaasd over de resultaten. Sigaretten werden tot nu toe gezien als de grootste boosdoener van longemfyseem en volgens hem is het opvallend dat ook luchtvervuiling een even grote impact heeft. De professor in de milieu- en arbeidsgeneeskunde en epidemiologie voegde hieraan toe dat de resultaten een belangrijke stap zijn in het genezen en behandelen van ademhalingsziekten. 

Aangezien emfyseem wereldwijd de derde grootste doodsoorzaak is, roept het team op om acties te ondernemen. Volgens hen zullen de  ozonniveaus blijven stijgen, tenzij er meer maatregelen worden genomen om de uitstoot van fossiele brandstoffen te verminderen en de klimaatverandering in te perken.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Yves Steenssens

    Zeker in Antwerpen en Gent ,die lage emissiezones bevatten alleen ultra fijn stof het gevaarlijkste voor mens en dier - en daar hebben ze geen meters voor .

  • Dirk Saenen

    dankzij de propere diesel !

Lees meer