ShutterStock

Luchtvervuiling tijdens zwangerschap kan leiden tot hogere bloeddruk bij baby's

Pasgeboren baby's hebben een hogere bloeddruk als hun moeder tijdens de zwangerschap aan een hogere concentratie luchtvervuiling is blootgesteld. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van dr. Narjes Madhloum aan de UHasselt. 

De onderzoekster bestudeerde bij 427 pasgeborenen en 240 kinderen de impact van luchtverontreiniging. Haar bevindingen werden gepubliceerd in het vakblad Environmental International.

Impact

"Binnen het ENVIRONAGE Geboortecohort van de UHasselt, in samenwerking met het Ziekenhuis Oost Limburg, ontrafelen we nog vóór de geboorte de impact van blootstellingen aan risicofactoren zoals luchtverontreiniging op de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen", zegt dr. Narjes Madhloum.


Een eerste studie focuste op de impact van luchtvervuiling op de bloeddruk van pasgeborenen. "We zagen een verhoging van 2.4 mmHg. Dat kan te wijten zijn aan partikels die in de lucht aanwezig zijn en de foetus bereiken", legt Madhloum uit. "Hier activeren ze dan een bepaald ontstekingsmechanisme, waardoor al vroeg in het leven het vasculair systeem negatief beïnvloed wordt."

De gevolgen voor kinderen in hun latere leven is nog niet duidelijk. Ze zullen de volgende jaren opgevolgd worden, waarbij wordt gekeken of hun bloeddruk hoger blijft dan bij leeftijdgenoten. "We weten dat een kleine stijging van de bloeddruk met 2-3 mmHg op lange termijn in de algemene volwassenenpopulatie het risico op een hartinfarct en beroerte met 7 tot 10 procent doet toenemen", stelt de promotor van het onderzoek, prof. dr. Tim Nawrot.

Elastisch

Voorts onderzocht Madhloum de impact van luchtvervuiling op het cardiovasculaire stelsel. "Hier zagen we dat recente blootstelling aan luchtvervuiling de vaatwandfunctie beïnvloedt, ook bij zeer jonge kinderen. We wisten dat luchtverontreiniging de bloedvaten minder elastisch kan maken op oudere leeftijd, maar bij kinderen van 4 jaar was dit nooit eerder vastgesteld", aldus de onderzoekster.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Nicole Vogelaere

    Dan zou men ook moeten stoppen met bakken en braden, tot uren erna hangt nog meer fijn stof in huis dan te meten uit de buitenconcentraties! @ Emi, mijn gedacht ook... maar zie dit nog niet gebeuren, elke belastingbetaler meer blijft welkom...

  • Marco Maerten

    Emi,de grootste bedreiging is de uit de hand lopende leefstijl met milieuvervuiling als gevolg.En wat overbevolking betreft,maak u niet ongerust,dat cijfer zal flink dalen tegen einde deze eeuw door dalende aantal kinderen per gezin. In India en Brazilie gaat het al onder de 2.

Lees meer