De nieuwe techniek zorgt voor tijdswinst door het injecteren van een ijskoude zoutoplossing.
Getty Images De nieuwe techniek zorgt voor tijdswinst door het injecteren van een ijskoude zoutoplossing.

Exclusief voor abonnees

‘Schijndood’ op spoeddienst kan levens redden

Techniek geeft chirurgen meer tijd om zwaargewonde patiënten te redden

Wie slachtoffer wordt van een ongeval of een steek- of schietpartij en riskeert dood te bloeden, zal dankzij een techniek waarbij de patiënt ‘schijndood’ wordt gemaakt binnenkort een grotere kans op overleven hebben. Door een koude zoutoplossing te injecteren, wordt de hersenactiviteit stilgelegd en hebben artsen meer tijd om te opereren. Die geïnduceerde ‘schijndood’ of ‘winterslaap’ is niet nieuw, de toepassing ervan wel.

Amerikaanse artsen zijn er voor het eerst in geslaagd een mens in deze schijndode toestand te brengen, waardoor ze zichzelf meer tijd kochten om een levensreddende operatie uit te voeren. Die ‘doorbraak’ werd deze week voorgesteld op het congres van de New York Academy of Sciences. 

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Wim Broeckx

    Wow, de techniek staat niet stil. Oude technieken in nieuwe toepassingen, fantastisch.

Lees meer