Getty

700.000 Belgen lijden aan permanente longziekte

Zowat 700.000 Belgen hebben permanent last van longziekte. Dat meldt de Belgian Respiratory Society (BeRS) naar aanleiding van World Chronic Obstructive Pulmonary Disease Day (COPD). Volgens de BeRS is longziekte de vijfde belangrijkste doodsoorzaak in België. Meer dan een derde van de Belgen heeft nog nooit van deze ziekte gehoord. Dat blijkt volgens de BeRS uit een onderzoek door InSites Consulting bij 1.000 Belgen.

"COPD blijft op dit moment ongeneeslijk", zegt professor Wim Janssens, voorzitter van de BeRS. "De schade aan de longen is onomkeerbaar, waardoor mensen met de eerste symptomen vroeg worden gediagnosticeerd en een effectief behandelplan wordt ontwikkeld."

Net als astma is deze ziekte het gevolg van een vernauwing van de luchtwegen. Ademen wordt moeilijker, wat resulteert in chronische vermoeidheid. De symptomen worden in de loop van de tijd alleen maar erger.
De ziekte steekt meestal na 45 jaar de kop op. In 9 gevallen van de 10 is roken de oorzaak. Niet-rokers kunnen ook COPD krijgen, meestal door luchtvervuiling.

BeRS is een wetenschappelijke vereniging van artsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten en wetenschappelijke onderzoekers met interesse in het gebied van longziekten.

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ghijs Elvan

    De farma-industrie is bezig met de ontwikkeling van medicatie om de vordering van deze ziekte te stoppen of deze aandoening volledig te bestrijden. De farmabedrijven hebben al tientallen miljarden geïnvesteerd in deze ziekte.

  • Johan Vervaeck

    Kan er van meespreken. Ik voel bijvoorbeeld dat de voorbije dagen de lucht heel vervuilend moet zijn geweest. Heb al die tijd in mijn bed doorgebracht met pillen, puffers en een minimum aan antibiotica. Indien niet beter, antibiotica vollen bak.

Lees meer