4
AFP

Actievoerders laten urine testen op glyfosaat voor Europese Commissie

Meer dan honderd mensen hebben vandaag voor het Berlaymontgebouw in Brussel, de zetel van de Europese Commissie, een glyfosaat-urinetest afgelegd. De Europese Commissie wil de vergunning van de onkruidverdelger met vijf jaar verlengen. De actievoerders zijn het daar niet mee eens.

Glyfosaat is het actieve bestanddeel van onkruidverdelgers als Roundup. De tijdelijke vergunning van het product loopt op 15 december af. De EU-lidstaten willen de vergunning met vijf jaar verlengen en buigen zich morgen opnieuw over het dossier.

De actie voor het Berlaymontgebouw was georganiseerd door de internationale burgerbeweging Avaaz. Vlakbij het commissiegebouw was een ziekenwagen geparkeerd, waar de manifestanten in rij aanschoven voor een test. De urinestalen zullen geanalyseerd worden in een Duits laboratorium. Het resultaat zal naar verwachting binnen de drie weken bekend zijn. 

We vinden overal glyfosaat in, in voedsel, in water, in onze urine en zelfs in moedermelk

Julie Deruy, campagneverantwoordelijke bij Avaaz

Uit een studie van de San Diego School of Medicine gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association op 24 oktober blijkt dat de concentratie van glyfosaat in urine op 23 jaar tijd met 500 procent is gestegen. 

Volgens Avaaz is de onkruidverdelger dan ook gevaarlijk voor iedereen. "We vinden overal glyfosaat in, in voedsel, in water, in onze urine en zelfs in moedermelk", zegt Julie Deruy, campagneverantwoordelijke bij Avaaz. "De burgers zijn bezorgd om hun gezondheid en dat is ook waarom we vandaag gekomen zijn. Glyfosaat is kankerverwekkend voor de mens."

4
AFP
4
AFP
4
AFP

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gunther Sallis

    Van de mate waarin dit kankerverwekkend is weet ik niet zo veel. Wat mij duidelijker lijkt is dat het mechanisme waarmee dit product gewassen verwelpt ook aanwezig is in onze darmbacteriën. Zo zou dit middel dus goede bacteriën in de grond en onze lichamen kunnen doden en ligt dit mogelijk aan de basis van de toegenomen darmaandoeningen. Zoals IBS en Crohn en mogelijk ook glutenallergie. Waarvan op ingevrozen stalen met huidige technieken is aangetoont dat er 4 maal meer sprakevan is.

Lees meer